Božinović: Svi oni koji imaju potvrdu mogu doći k nama. Mi smo zasad prvi

Davor Božinović/Robert Anic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović govorio je o covid-potvrdama. 

“One su se počele danas izdavati, svi naši građani koji imaju sustav eGrađani ili oni koji idu u poslovnice HZJZ-a mogu dobiti potvrdu. Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ukoliko je proteklo 22 dana od tog cijepljenja također mogu dobiti tu potvrdu”, rekao je i dodao da je Hrvatska među najnaprednijim zemljama Europske unije u tom pogledu.

Uz Hrvatsku još su spremne Njemačka, Italija i Danska za izdavanje tih potvrda, dodao je.


Navodi da svi koji imaju te potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku te da je dosad izdano oko 15 tisuća potvrda.

Na pitanje može li se s tom potvrdom putovati i izvan Hrvatske, rekao je da je to područje suverene odluke svake države.

Dodao je da je Hrvatska prva koja ih je implementirala na granične prijelaze pa nije siguran gdje će Hrvati s tom potvrdom moći putovati.

“Pošto smo prvi implementirali, nisam siguran da se može u više zemalja zasad s covid-potvrdom. Nama je važno da svi oni koji imaju tu potvrdu mogu doći k nama, jer smo turistička zemlja. Važno je da se smanji zadržavanje na granicama”.

Cijeli sustav za cijelu Europsku uniju stupit će na snagu 1. srpnja, navodi.

“Nama bi bilo idealno da sve države imaju ista pravila kad su u pitanju doze cjepiva, ali to je suvereno pravo svake države da odlučuje o kriterijima. Ja se nadam da će biti ista pravila, jer je to logično”.

Misli da Češka još rješava neka tehnička pitanja vezana uz njihovo izdavanje covid-potvrda. Naglasio je da se digitalne potvrde izdaju samo za cjepiva odobrena u Europskoj uniji.


Komentari