Božinović o porukama iz Austrije: To je nonsens u Hrvatskoj se na puno mjesta testira, sve je transparentno

screenshot

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović komentirao je današnje rekordne brojke zaraženih koronavirusom.

Potvrdio je ono što je već Capak rekao – da se uvode nove strože mjere koje se odnose na rad kafića i noćnih klubova. Ograničit će se rad ugostiteljskim objektima pa će svi kafići i klubovi raditi samo do ponoći.

“Odluka stupa na snagu sutra. Mislim da današnji broj govori zašto smo se odlučili na to. Mi pokušavamo balansirati između kvalitete života i zaštite zdravlja, a kada je značajan rast novooboljelih kao što je danas, mi smo nakon nekoliko sati vijećanja to odlučili. Prema nalazima epidemiologa, najviše su pogođeni mladi ljudi, prosjek je 31 godina. To su mladi koji se druže u klubovima i kafićima, tako da je to bila jedna mjera nakon višetjednog upozoravanja i slanja civilne zaštite da se svi pridržavaju mjera. Morali smo”, pojasnio je Božinović za RTL.

Na pitanje u kojem smjeru sve ovo ide i možemo li govoriti o novim žarištima rekao je:



“Ne može se govoriti o novim žarištima. Radi se o ovim žarištima koja su spominjana i posljednjih dana. Ovo je mjera koja je donesena i vrijedit će sljedećih 10 dana. Ovisno o tome kakva će nam biti epidemiološka slika, hoće li broj padati ili rasti, to će utjecati na naše buduće odluke”, kazao je.

Božinović ne misli da smo se prerano otvorili iako je u zemlji puno turista.

“Nama turistička sezona traje nešto više od mjesec dana. Očekivali smo manji broj turista, no naša povoljna epidemiološka slika je kod mnogo njih presudila da dođu u Hrvatsku”, kaže Božinović.

Dogovor sa Slovenijom

Ne očekuje da će Slovenija staviti Hrvatsku na crvenu listu.

“Glavni epidemiolozi su razgovarali i Slovenci dobro znaju da je više od polovice Hrvatske u zelenoj zoni, bez velike opasnosti kad govorimo o širenju korone, i neke županije na moru imaju dobru situaciju. Oni pozdravljaju ovu našu poruku. Barem zasad se ne očekuje pojačanje restrikcija. Broj turista se smanjuje i već smo usmjereni na one mjere za jesen, a to će biti tako dok se ne nađu cjepiva”, rekao je.

Božinović je komentirao i prozivke iz Austrije da Hrvatska frizira podatke.

“To je nonsens. U Hrvatskoj se na puno mjesta testira, sve je to transparentno. Takve poruke nisu dobronamjerne. Šalju se s nekim drugim razlogom”, tvrdi ministar.

Smatra da će se situacija još pogoršati na jesen te je najavio nove restriktivne mjere.

“Najesen, kad dođe lošije vrijeme, kad ljudi budu u zatvorenim prostorima, bit će povoljno za koronu i morat ćemo donositi mjere”, zaključio je Božinović, prenosi N1.

Komentari