Božinović nije isključio mogućnost da cijepljenje bude obvezno: Hrvatska ima obavezu cijepljenja za neke bolesti. Za ovu nema jer je nova

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u utorak da će Nacionalni stožer do sutra pripremiti oštriji set mjera protiv epidemije koronavirusa, koje će stupiti na snagu krajem tjedna i važiti do Božića. Komentirao je i cijepljenje, te nije isključio mogućnost da ono bude obvezno.

Poručio je kako treba učini sve, kada u Hrvatsku dođe cjepivo protiv covida-19, da se cijepi što veći broj građana, jer za zaustavljanje epidemije nužno je procijepiti 70 posto odrasle populacije.

“Po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti postoje cjepiva koja su obvezna. Da bi cjepivo zaustavilo epidemiju trebalo bi biti procijepljeno 70 posto ljudi, vodit ćemo računa da se to dogodi”, odgovorio je na pitanje hoće li cijepljenje protiv covida biti obvezno o čemu je, potvrdio je, bilo govora i na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Dodao je kako će u to trebati uložiti i dodatne napore u komunikaciji s građanima, a nada se i podršci medija kako bi se ostvario taj cilj.

“Vjerujem da ćemo uložiti dodatne napore kad je u pitanju komunikacija. Angažirati sve, nadam se i podršci medija u tom cilju jer nam je to zajednički cilj”, kazao je.

“Hrvatska ima obavezu cijepljenja za neke bolesti. Za ovu nema jer je nova, ali i to ne bi bio novi moment”, rekao je.

Komentari