Božinović: Čudi me što Milanović naziva Stožer paraustavnim tijelom, a osnovan je u vrijeme njegove Vlade

Ivo Ravlic / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u nedjelju da buduće epidemiološke mjere ovise o situaciji te ustvrdio da ga čude riječi predsjednika Republike Zorana Milanovića kako je Stožer civilne zaštite “paraustavno tijelo”, jer je osnovan u vrijeme njegove Vlade.

“Čudi me ta izjava jer je Stožer civilne zaštite usvojila parlamentarna većina u vrijeme njegove Vlade. Ni tada ni prije godinu dana nismo znali da će se dogoditi ovakva situacija. Uvijek postoji mogućnost pozivanja eksperta. Vlada je predložila, a Sabor usvojio zakone temeljem članka 16. Ustava koji govori da se prava mogu ukinuti”, rekao je Božinović za Novu TV.

VLADA REAGIRALA NA MILANOVIĆA ‘Predsjednik govori da je koronavirus karijes, pa zaziva proglašenje izvanrednog stanja’



Zakon o sustavu civilne zaštite donesen je u srpnju 2015. Među ostalim propisuje da u slučaju posebnih okolnosti koje podrazumijevaju stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu ili narušava okoliš i gospodarstvo ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, nacionalni stožer donosi odluke i upute koje provode lokalni stožeri.

Na pitanje hoće li doći do pooštrenja mjera Božinović je kazao da mjere prvenstveno ovise o epidemiološkoj situaciji.

“Imamo zadnja dva dana pad broja oboljelih i to pripisujemo pojačanom nadzoru. Ostaje sve po starom u smislu da svi rade svoj posao – epidemiolozi, policija i druge civilne službe. Uspijevamo držati krivulju i imati manji broj oboljelih”, poručio je Božinović.

Dodao je i da se mjere na granicama prema trećim državama neće mijenjati jer se situacija nije poboljšala.

Milanović: Bilo bi dobro da Milošević i Pupovac dođu u Knin. Pitanje je imaju li želudac za to

Komentari