Božinović: Ako se svi pridržavaju mjera, onda se bitno smanjuje širenje zaraze, ne smatramo da treba posegnuti za restriktivnijim mjerama

Foto: Sasa Buric / CROPIX

Porast broja novozaraženih u Hrvatskoj komentirao je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

“Postoje preporuke koje su vrlo precizne. I kao što govorimo od početka, sve što postižemo je da to činimo zajedno i svi stožeri i medicinska struka”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na pitanje znači li to da neće biti obvezujućih mjera, odgovorio je:

“Hrvatska održava povoljnu epidemiološku situaciju”

“Sve mjere koje se donose ovise o trenutačnoj situaciji. Ne smatramo da bi trebalo posegnuti za restriktivnijim mjerama. Naši epidemiolozi su pohvatali sve kontakte zaraženih, radi se o hrvatskim građanima koji su bili u susjednim zemljama…”, istaknuo je.



Na pitanje što točno rade na granicama, postrožuju li mjere ili intenziviraju postojeće, ministar je kazao:

“Što se tiče državljanja drugih zemalja, svrhu ne moraju dokazivati građani samo desetak zemalja članica EU. Za države nečlanice i naše susjede, Srbiju i BiH, uvijek je postojala mjera dokazivanja određene svrhovitosti. Otkada je ta mjera na snazi, oko 70 posto je zahtjeva odbijeno. Vraćamo ljude s granice. Ako je osobni razlog, on mora biti humanitaran. Poslovni sastanci moraju biti neodgodivi. To procjenjuje hrvatska policija”, rekao je.

Nije li to malo kontradiktorno s obzirom na to da smo otvoreni za turizam? Na granicama su gužve…

“Gužva je na granicama jer se detaljnije gleda u dokumente kojima se dokazuje neodgodovost ulaska u RH. Ova nova normalnost ne bi trebala značiti zatvaranje, pogotovo ne onog tipa na početku epidemije. Mi donosimo mjere kako bismo zadržali što veću aktivnost gospodarstva, a zaštitili zdravlje hrvatskih ljudi i gostiju”, istaknuo je i dodao da ako se svi pridržavaju mjera, onda se bitno smanjuje širenje zaraze, rekao je Božinović za Vijesti.hr.

Komentari