Bošnjaković: Predsjednik bi trebao reći da po ovom javnom pozivu nema kandidata kojeg bi predložio i tražiti novi od DSV-a, samo on ima tu ovlast

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković gostovao je u Novom danu na N1 televiziji gdje je komentirao izbor predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda i stanje u hrvatskom pravosuđu.

Zlata Đurđević nema podršku HDZ-a da bude kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda, rekao je premijer Andrej Plenković, jer se “svjesno upustila u nezakonitu proceduru”.

Na pitanje kad je Zlata Đurđević postala kandidatkinja mimo zakona, Dražen Bošnjaković je rekao: “Ne može se postati kandidat mimo zakona. Ne znam kad se počelo nju isticati kao kandidata, to zna predsjednik države. Više puta je rečeno da legalni kandidat mora proći javni poziv. Ona je postala kandidat u onom trenutku kad je pristala da se s njenim imenom barata kao kandidatom, a nije se javila na javni poziv. Ona je profesorica i zna da bi postala kandidat, mora proći instance koje zakon propisuje, a to je kao prvo da se javi na javni poziv.”

Istaknuo je da “njen profesionalni ugled zahtijeva reakciju na javno iznesen prijedlog”, odnosno da se trebala ograditi od takvog postupka “koji nema veze sa zakonom”. Dodao je da je Sabor zauzeo stajalište, da sad nema uvjeta da se raspravlja o njoj kao o kandidatu, a u budućnosti će vidjeti ovisno o tome javi li se na javni poziv.



Bošnjaković je objasnio kako će izgledati nastavak procedure oko izbora predsjednika Vrhovnog suda: “To je formaliziran postupak i proceduru treba poštovati. Jedini ovlašteni predlagatelj predsjednika Vrhovnog suda je predsjednik Republike. On treba dostaviti dopis ili očitovanje Državnom sudbenom vijeću i reći da po ovom javnom pozivu nema kandidata kojeg bi predložio i tražiti novi javni poziv. Na to DSV treba raspisati novi javni poziv, nakon to idu kandidature, pa mišljenja i nakon toga sve to ima na stolu predsjednik i odlučuje koga će predložiti Saboru.”

Međutim, što ako predsjednik republike to sad ne učini? “To je sad pitanje koje zakonom nije regulirano pa ga treba tumačiti. Mislim da ako predsjednik ne reagira, mislim da to ne može nitko drugi. Ako toga nema, postoji odredba koja kaže da, ako se predsjednik Vrhovnog suda ne izabere u zakonskom roku, tu funkciju obnaša zamjenik”, rekao je Bošnjaković dodajući da procedura može trajati do srpnja ako predsjednik to ne napravi.

Dodaje da DSV ne može samostalno raspisati novi javni poziv, no “ako želi proaktivnu ulogu, može poslati upit predsjedniku Republike”.

Stanje u pravosuđu

Što cijela ova zavrzlama znači za stanje u pravosuđu i bi li podržao raspravu o Đuri Sessi, Bošnjaković je rekao:

“Njemu mandat istječe 15. srpnja. O radu cijelog pravosuđa i Sesse se raspravljalo u Saboru jer je podnosio izvješće o stanju sudbene vlasti u RH. Bilo je vremena o tome raspravljati, dati konkretne prijedloge kako poboljšati stanje. Bio Sessa ili ne, pravosuđe zaprima godišnje oko milijun i 200.000 predmeta i riješi se i više nego što se primi. Ta slika da je pravosuđe neučinkovito… Opterećeno je problemima, to nije sporno, ali siguran sam da će pravosuđe riješiti predmete koji dođu i da će se nastaviti trend smanjivanja broja neriješenih predmeta. Prvi čovjek Vrhovnog suda može neke procese osnažiti, dati vjetar u leđa, ali ovo je situacija koja nije dobra za pravosuđe.”

Komentirajući postupke koji traju dulje od pet godina, Bošnjaković je rekao:

“Mislim da tu ima više razloga. Jedan su preširoko postavljene optužnice i sami odvjetnici i suci su rekli da imaju predmete od po 80.000 strana, 10 i više okrivljenika. Svi oni koriste mehanizme da pokušaju i opstruirati ili razvući postupak. Optužnice moraju biti takve da obuhvate ono što daje dovoljno dokaznog materijala da je djelo počinjeno, da se ne ide toliko široko da se postupak toliko odugovlači. Žao mi je da radi tih predmeta pada sjena na sve one predmete koji se redovno rješevaju, a takvih je najveći broj.”

Dotaknuo se i DORH-a, kao i posljednjeg slučaja sa stickom Zdravka Mamića. “Istrage koje se vode, nisu bez veze tajne”, rekao je Bošnjaković i dodao: “Kad bi svaki dan iznosili koje istražne radnje provodite, bili biste najbolji saveznik obrani koja bi onda rušila dokaze i zatvarala tragove. Mislim da ovo vezno uz stickove, da je to primjer loše prakse i da nema razloga ne obavijestiti javnost koji su predmeti u radu, ali ne tako da se govori što se i s kim radi. Istražne postupke treba zaštiti, ali dati obavijest o podacima koje neće ugroziti izvide, mislim da to treba. Ovo je klasičan primjer gdje javnost nije bila obaviještena iako je to pet mjeseci bilo u Odvjetništvu.”

Na koncu je komentirao i riječi predsjednika Zorana Milanovića koji ga je nazvao “provincijskim fiškalom”:

“Nemam potrebe to komentirati. Predsjednik je poznat da se spušta na raziniu osobnog vrijeđanja. Čuo sam da je pogrdno rekao da sam ja seoski fiškal, nadam se da time nije htio uvrijediti kolege koji rade u manjim sredinama. Predsjednik je sam rekao za svoju dužnost da i nije baš nešto značajna, ali rekao bih da ako on to nastavi obavljati ovako, šireći uvrede, on će tu funkciju učiniti još beznačajnijom.”, prenosi N1

Komentari