Boris Milošević: Moj odlazak ili neodlazak u Knin za mnoge će značiti pogrešku

U prvom intervjuu otkako je postao potpredsjednik Vlade, SDSS-ov Boris Milošević  razgovarao je u Dnevniku N1 o radu u novoj Vladi i suradnji s premijerom Plenkovićem, otkrio hoće li ići u Knin na obilježavanje Oluje te kako s novog položaja planira pomoći srpskoj nacionalnoj manjini.

Prošli petak preuzeo je ured, a trenutačno radi na kadroviranju. Njegove ovlasti obuhvaćaju koordinaciju društvenih djelatnosti. Kaže da će u dogovoru s premijerom nastojati konzumirati sve svoje ovlasti te se nada dobroj suradnji.

Upitan kakvu suradnju očekuje, kaže: “Neka politička neslaganja izražavali smo u parlamentu, sad ćemo morati uže surađivati, razgovarati o spornim situacijama i političkim neslaganjima”, dodavši da će kroz suradnju tražiti najbolja rješenja.

Što se tiče glasanja na sjednicama Vlade, Milošević govori kako neće iskakati iz tima i nada se da će sve nesuglasice riješiti ranije.



“Sigurno da moje imenovanje u Vladu nosi određeni politički rizik, ali to smo, i premijer i zastupnici SDSS-a te ostalih nacionalnih manjina odlučili prihvatiti.”

U ovoj ulozi, pomaže mu, kaže, iskustvo iz Ministarstva uprave i kao zastupnika.

Radit će na izradi operativnog programa za nacionalne manjine, ali i svim strateškim dokumentima za ljudska prava, poručuje.

Na pitanje koliko je upoznat sa stanjem na terenu, rekao je da mu je i kao zastupniku najdraži dio posla bilo otići na teren. “Kad ustrojim ured, odvojit ću bar jedan dan u tjednu da posjetim neku općinu, obitelj, obiđem mjesta bez struje gdje su radovi u tijeku da vidim kako napreduju…”, rekao je.

Osvrnuo se i na pitanje uzvika ‘Za dom spremni. “To je teško pitanje koje ideološki stvara podjele u društvu”, rekao je. Smatra da bi trebalo ići prema zabrani, iako kaže da je svjestan da nema dovoljno volje za to, dodajući kako bi se taj pozdrav trebao koristiti isključivo u situacijama koje je Vijeće ugovorilo.

O ćirilici u Vukovaru nije razgovarao s Plenkovićem. “Vukovar je specifičan jer tu postoje odluke ustavnog suda. Ne bi tu problematiku trebalo gledati isključivo kroz prizmu Vukovara”, kaže.

A gdje će biti 5. kolovoza, kaže kako još traju razgovari o njegovom dolasku u Knin kao članu Vlade. “To je važno jer nikad na takav način nismo razgovarali i nikad visoki predstavnik SDSS-a nije bio u Kninu tada. Ova Vlada može jamčiti smanjenje tenzija u društvu. Dosadašnji vladajući narativi i kod Srba i Hrvata išli su na razdvajanje. Moj odlazak ili neodlazak u Knin za mnoge će značiti pogrešku. Za većinu Srba, Oluja je traumatično iskustvo… Ne mogu zaboraviti nevine civile ubijene nakon same akcije…”

Upitan kako gleda na ‘Oluju’, kao i pobjedu i egzodus, kaže: “To je dvostrana slika na koju moram gledati tako… Ne mogu prijeći i zaboraviti nevine civilne žrtve i zapaljene kuće, egzodus stanovništva… To čini dio mog identiteta.

Ako je moj dolazak gesta, imam želudac za svaku vrstu geste za koju smatram da bi poboljšala status moje zajednice”, rekao je Milošević za N1.

Odluka o dolasku u Knin bit će donesena najkasnije početkom drugog tjedna, kaže, a ako će ići, to će biti iskreno i s ciljem poboljšanja atmosfere u društvu.

Komentari