Boras o optužbama da je znao za seksualno zlostavljanje: Riječ je o medijskoj koprodukciji smijenjene dekanice i opsesivne novinarke

Marko Lukunic/PIXSELL

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras objavio je danas veliko priopćenje u kojem za skandal oko seksualnog uznemiravanja studentica na Filozofskom fakultetu krivi bivšu dekanicu i novinarku koja je aferu otkrila.

Podsjećamo, Boras je dobio potpisanu izjavu o seksualnom uznemiravanju nekadašnje studentice Filozofskog, ali se na to oglušio. Štoviše, optuženog profesora je nagradio. Na svoju osobnu inicijativu Boras je optuženom profesoru dodijelio počasnu titulu profesora emeritusa unatoč tome što je njegov fakultetski odsjek bio protiv toga.

Telegramu su se javile još tri bivše studentice i za seksualno uznemiravanje optužile istog profesora.

Rektor Boras o svemu se danas oglasio priopćenjem, u kojem je potanko naveo kronologiju prepiske s u međuvremenu suspendiranom dekanicom Filozofskog fakulteta Vesnom Vlahović-Štetić. Naveo je i kako je uputio Vlahović-Štetić devet pisanih upozorenja prije no što je suspendirana, a jedno se, navodi Boras, odnosilo i na ovaj slučaj, točnije na njeno odbijanje da mu preda svu dokumentaciju.



Nadalje, naveo je i kako je riječ o “medijskoj koprodukciji smijenjene dekanice Filozofskog fakulteta i Dore Kršul, novinarke portala Telegram, koja se inače opsesivno, na tjednoj bazi bavi produciranjem klevetničkih tekstova o djelatnostima i tijelima Sveučilišta”.

Dalje obrazlažući, Boras ističe kako je sredinom svibnja 2019. godine od fakulteta primio pisanu izjavu nekadašnje studentice, sada profesorice na Odsjeku, te je 23. svibnja uputio optuženom profesoru zamolbu za očitovanjem.

“Nakon očitovanja Profesora, utvrđenih činjenica te uvida u predočenu dokumentaciju kao čelnik Sveučilišta nisam sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka u odnosu na deponiranu izjavu članice Odsjeka pred Etičkim povjerenstvom. Izjava ima bitnih nedostatka da bi mogla poslužiti kao uporište za pokretanje etičkog postupka.

Iz teksta izjave, koja inače nije predana preko urudžbenog ureda, nije razvidno kada je dana, kome je i s kojom svrhom upućena. Iz druge dokumentacije moglo se zaključiti da je dana i kod Dekanice deponirana s namjenom da spriječi donošenje prijedloga da Profesor bude kandidiran za počasno zvanje professor emeritus, čime je sama postala etički problematičnim dokumentom.

Sama davateljica izjave potvrdila je takvu njenu namjenu kada je na sjednici Vijeća Odsjeka 7. prosinca 2018. najavila da će izjavu, s čijim sadržajem inače nije željela upoznati članove Vijeća Odsjeka, deponirati kod Dekanice. Dakle, nije iskazala namjeru da izjavu preda dekanici u formi prijave koju treba procesuirati nego u formi dokumenta koji treba deponirati. Deponirati u kolokvijalnom rječniku znači ‘staviti u ladicu’, što je dekanica i učinila.

Međutim, dekanica je, kao prvo, trebala, zatražiti da joj se izjava uredno dostavi službenim putem preko urudžbenog zapisnika. A potom je, bez obzira na nakanu davateljice izjave, bila obvezna izjavu procesuirati, što znači dostaviti je Profesoru, na kojega se odnose inkriminacije navedene u izjavi, te zatražiti od njega da se o očituje o navodima izjave.

Nakon zaprimanja očitovanja od apostrofiranog Profesora i utvrđivanja dodatnih činjenica i okolnosti dekanica je bila dužna, u skladu s nalazima, donijeti odluku o eventualnoj obustavi daljnjeg procesuiranja ili o eventualnom pokretanju postupka pred Etičkim povjerenstvom ili pred organima kaznenog progona. Ona to nije učinila.

Smatram da je ovim navedeno dovoljno činjeničnog materijala kojim je pokušaj imputiranja mega skandala rektoru Borasu, u vezi s deponiranom izjavom članice Vijeća Odsjeka, pretvoren u mega skandal koji zajednički dijele smijenjena dekanica Filozofskog fakulteta i opsesivna novinarka portala Telegram.hr”, naveo je Boras u priopćenju.

Komentari