Bolnice su spremne za povratak u normalu: Pretrage u dvije smjene, pa i vikendom

ilustracijaLuka Gerlanc / CROPIX

Još polovinom ožujka bolnice su zbog epidemije koronavirusa odgodile sve kontrolne preglede koji nisu neophodni, zaustavljen je hladni pogon, odnosno odgođene sve operacije koje nisu hitne, a po istom principu reducirane su i dijagnostičke pretrage samo na one koje se moraju obaviti jer se sumnja na neko ozbiljnije stanje ili bolest.

Pacijenti koji su zbog epidemije propustili svoje termine, sada bi polako trebali dolaziti na red. Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će se do kraja ovog tjedna napraviti plan povratka zdravstvenog sustava u normalno funkcioniranje, što znači da bi se sve zdravstvene usluge uskoro trebale pružati kao i ranije, piše Novi list.

Pitanje je, međutim, kojim će se tempom gdje raditi i kako će se nadoknaditi propuštenih više od mjesec dana, vrijeme u kojem nisu obavljene na tisuće pretraga, pregleda i operacija. Ministar tvrdi kako će ustanove koje za to imaju infrastrukturnih mogućnosti i dovoljno osoblja, raditi i u dvije smjene, samo da se liste čekanja ne produlje unedogled. Činjenica je, pritom, da će i pravila rada i ponašanja u bolnicama biti bitno drukčija nego prije pandemije koronavirusa, jer će se posebno voditi računa o tome da se izbjegne svaka mogućnost širenja zaraze među pacijentima i bolničkim osobljem.

“Bit će posebnih uputa, sada radimo drukčije nego prije epidemije. Riječ je o potrebi pridržavanja higijenskih mjera i socijalne distance. Za neke kategorije bolesnika predviđa se i preventivno testiranje, na primjer za pacijente koji idu na kirurške zahvate koji nisu hitni. Moramo biti sigurni da oni nisu pozitivni, da ne bi prenijeli zarazu na medicinsko osoblje ili na druge bolesnike u sobi. Oni će se sigurno testirati”, rekao je u srijedu ministar Beroš.



Zagrebačke bolnice spremne za povratak u normalu

I u bolnicama se spremaju na pokretanje većeg broja zdravstvenih usluga, a neke su već i krenule s odgođenim pregledima. U KBC-u Zagreb kažu kako se pritom vode prioritetima u smislu zdravstvenog stanja, te prvi dolaze na red pacijenti kod kojih dulje čekanje može imati posljedica po zdravlje. Da bi sustigli ritam rada koji im je prekinuo koronavirus, odlučili su raditi u dvije smjene, pa i vikendom.

“KBC Zagreb je već pokrenuo dijagnostiku i liječenje bolesnika koji su bili odgođeni zbog koronavirusa, uzimajući u obzir prioritete, odnosno rizik zdravstvenih posljedica za pojedine kategorije boelsnika. Daljnja dinamika uspostave redovitog rada će dakako ovisiti o epidemiološkoj situaciji i uputama Nacionalnog stožera Civilne zaštite i Ministarstva zdravstva. Pojačanim radom u više smjena i vikendom pokušat ćemo u čim kraćem roku nadoknaditi propušteno”, ističe prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb. Dodaje kako će bolesnici, kao i do sada, o novom terminu dijagnostičkog ili terapijskog zahvata biti na vrijeme obaviješteni.

U KBC-u Sestara milosrdnica također su spremni raditi prekovremeno da bi se vratili na izgubljeni tempo pregleda.

“Više smo nego voljni raditi i prekovremeno da svi pacijenti dobiju zdravstvenu zaštitu koja im je potrebna. Kad je riječ o operativnim zahvatima, svaki je jednako važan jer se i žučni kamenci, ako se ne izvade, mogu zakomplicirati. S druge strane, imamo infrastrukturu i broj kreveta koji imamo, zbog čega smo odlučili povećati program jednodnevne kirurgije i dnevne bolnice da bismo obradili veći broj pacijenata s minimalnim zadržavanjem u bolnici”, objašnjava ravnatelj Mario Zovak.

Pacijenti koji se liječe u zagrebačkim bolnicama morat će računati s još jednim detaljem – KB Dubrava trenutačno je centar za COVID, a pacijente koji se inače liječe u toj bolnici preuzet će druge zagrebačke bolnice. U KB-u Dubrava godišnje se pruži milijun i pol usluga za gotovo 300.000 pacijenata, a u 600 bolničkih kreveta liječi se oko 18.000 bolesnika.

“To je velika bolnica koja je izvan pogona, a dok je tako, mi ćemo preuzeti njihove pacijente. Maksimalno ćemo iskoristiti svoje kapacitete, a prednost će u idućim tjednima imati teže zdravstveno stanje i odgođeni pacijenti. Nemam iluzija da će se sve vratiti na staro. Nakon COVID-a ništa više neće biti isto”, zaključuje Zovak za Novi list.

Komentari