Bivšoj HDZ-ovoj načelnici nakon cirkusa sa APN-ovim stanom u Zagrebu prijeti ovrha

“Ovim putem tražim raskid ugovora. Isto tako sam voljna snositi sve posljedice, odnosno podmiriti zakonsku naknadu sredstava koja proizlaze iz istog,” napisala je to početkom veljače APN-u sada već bivša HDZ-ova načelnica općine Lovreć Anita Nosić.

Napisala je to nakon što je otkrila da je kupila stan u Zagrebu uz subvencije poreznih obveznika, a da u njemu ne boravi, nego živi u obiteljskoj kući s bazenom u maloj dalmatinskoj općini Lovreć.

Zakon nalaže, da ako kupi stan uz subvencije, onda mora u njemu živjeti i prijaviti prebivalište. Ali ako odjavi prebivalište u Lovreću, onda gubi mjesto načelnice, dosta nezgodna situacija.

Zato se samo privremeno prijavila u Zagrebu, pa se vratila u svoju općinu. Ali nakon što se sve otkrilo, izgubila je mjesto načelnice po sili zakona. Također, trebala je odmah po raskidu ugovora i vratiti 72.000 eura preostalog kredita. Odmah i jednokratno.



Banka treba onda vratiti državi i subvencije. Prije otkrivene muljaže, porezni obveznici su Nosić isplatili oko 26.000 kuna subvencija.

Ali iako je morala, a i sama se obvezala sve platiti, više se ne javlja banci! Pa će je morati ovršiti. Nadležno Ministarstvo graditeljstva tvrdi kako je APN odmah obavijestio Hrvatsku poštansku banku da raskine i naplati ugovor.

“Prema informacijama kojima APN raspolaže od navedene kreditne institucije u kojoj je gospođa Nosić podigla stambeni kredit, bivša načelnica još uvijek nije raskinula ugovor o subvencioniranju stambenog kredita niti je izvršen povrat uplaćene subvencije. S obzirom da se Anita Nosić nije odazivala na pozive za raskidom ugovora, daljnji postupak ide prisilnom naplatom,” odgovorili su iz Ministarstva.

Kako su objasnili, nema mogućnosti da banka, primjerice, nastavi kao i dosad naplaćivati rate. Ugovor po zakonu moraju raskinuti, a Nosić sav iznos dolazi odjednom na naplatu. Ako ga ne plati, stan je pod hipotekom i banka ga može preuzeti.

Nosić bi tako mogla nakon načelničkog mjesta, mogla ostati i bez stana od 48 kvadrata u zagrebačkoj Malešnici.

Nosić se ne javlja banci i ne daje objašnjenje zašto nije podmirila obveze s obzirom da je sama poslala dopis u kojem kaže da je spremna na raskid ugovora i plaćanje.

Subvencionirani stanovi su inače namijenjeni zbrinjavanju mladih, a ne da ih uz subvencije kupuju osobe koje u njima ne žive. Kada smo otkrili priču, Nosić je odgovorila i zašto ga je kupila.

“Predmetnu nekretninu sam kupila zbog poslovnih odlazaka u Zagreb. Na APN-u je da odluči tko zadovoljava zakonske uvjete kupnje stana. Poslala sam dokumentaciju kao i drugi aplikanti smatrajući da zadovoljavam tražene zakonske uvjete. Temeljem provedenog postupka sklopljen je Ugovor čije obveze u potpunosti izvršavam,” odgovorila je pisano Nosić početkom veljače, pišu 24 sata.

Komentari