Bivši predsjednik: Predstavnici HOS-a trebaju razumjeti da rade štetu Hrvatskoj korištenjem ZDS-a

screenshot/večernji

Zviždanje dužnosnicima na obilježavanjima obljetnica kao što je ‘Oluja’ dio je demokratskog procesa, smatra bivši predsjednik. “Znamo da je bilo divljaka koji nacionalnu proslavu koriste da bi iskazali svoju mržnju. Ipak, jedno je jedno je zviždanje, a drugo isticanje fašističkih simbola. Krajnje je vrijeme da se ZDS makne iz javnog života”, rekao je Ivo Josipović za N1.

Josipović smatra dobrim što predstavnik SDSS-a ide na obilježavanje proslave ‘Oluje’, iako bi, dodaje, bolje bilo da ode šef stranke Milorad Pupavac, no očito, dodaje, još nismo spremni za to.

“Izgovor da on nije član Vlade, naprosto je izgovor. Ali ovo je dobar prvi korak.”

A kako bi se reagiralo na dolazak Pupovca, Josipović kaže da uvijek ima alergičnih na ljude drugih političkih opcija. “Zvižduke morate otrpjeti jer je i to čin demokracije… Mogu razumjeti oprez i postupnost uvođenja srpske zajednice u proslavu.”



Na pitanje očekuje li incidente kad je riječ o Zoranu Milanoviću, rekao je: “Moguće, znamo da je bilo divljaka koji nacionalnu proslavu koriste da bi iskazali svoju mržnju.

Potom objašnjava kako su Okučani druga stvar – jedno je zviždanje, a drugo isticanje fašističkih simbola. “To što je jednom napravljena pogreška ne treba je ponavljati, krajnje je vrijeme da se ZDS makne iz javnog života”, komentirao je činjenicu da je amblem HOS-a u kojem je istaknuto ZDS zapravo legaliziran.

“Najbolje bi bilo da predstavnici HOS-a razumiju da rade štetu Hrvatskoj i hrvatskome društvu korištenjem tog dijela grba, ako ne, postoje instrumenti”, poručio je.

Rekao je i kako pitanje eliminacije ustašofilije nije pitanje SDDS-a, već ej pitanje svih hrvatskih stranaka

Bivši predsjednik kaže da pravo SDSS-a je da bude strateški partner HDZ-u. “Problematično mi je da se u isto vrijeme može naricati nad ustaštvom i ustašofilijom, a popodne s onima koji zastupaju takve ideje dizati ruke u Saboru. Ali to je stvar stranačke procjene”, rekao je.

Verbalni rat Milanović-Plenković

Kaže da to najradije to ne bi komentirao. “Rekao bih da je ovo što smo gledali zadnjih dva-tri tjedna sramota je hrvatske politike. Nadam se da su razumjeli da ovakvom komunikacijom štete i sebi osobno i institucijama koje predstavljaju”, rekao je, dodavši da su obojica pretjerali.

Prihvatljivo je, govori nadalje, da se ne slažu, ali ne bi se smjelo događati da se međusobno vrijeđaju. Milanović je, smatra Josipović, dijelom u pravu kad traži da parlament nadzire rad Nacionalnog stožera civilne zaštite. “Da Vlada ne ustraje na ovakvom modelu bio bi to prilično nekonfliktan zakon.”

Dolazak predsjednika na konstituirajuću sjednicu Vlade je društveni ritual, govori Josipović. Iako nije prekršio Ustav, ističe da postoje i nepisana pravila.

Izbori u SDP-u

Upitan je li Peđa Grbin pravi izbor kaže da je dobar izbor, ali ima i drugih koji imaju i iskustvo i snagu i uspjeh te bi jamčili uspjeh SDP-a u budućnosti – među kojima ističe župana Kolara i europarlamentarca Tonina Piculu.

“SDP treba predsjednika koji će vratiti jedinstvo stranke”, zaključio je Ivo Josipović za N1.

Komentari