Bivši Bandićev pročelnik za financije komentira što čeka Tomaševića: Ne bih mu bio u koži

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Cijeli će vikend raditi gradska vlast u Zagrebu. Ali na rješavanje problema koje su dobili u nasljeđe i prve konkretnije poteze – još će se pričekati.

Posla je mnogo, a prioritet sređivanje gradskih financija. Jamče da neće biti poskupljenja i mole za strpljenje.

Oku čistača – ništa ne promakne. Pa ni da je nova gradska vlast već odlučila pomesti probleme u metropoli. “Ja se nadam da će biti uspješno, a dalje bumo vidili…”, kazao je zaposlenik Čistoće Vanja.

Za Tomislava Tomaševića vikend je radan. Ali s donošenjem odluka ne ide glatko.



‘Radimo na njima, bok!’, samo je komentirao Tomašević. Cijeli dan češljale su se na tisuće stranica financijskih izvješća u gradu u kojem odavno ne cvatu ruže.

Dug procijenjen na dvije milijarde kuna

Dug u gradskoj kasi procijenjen je na oko 2 milijarde kuna. O tome službeno – još ni riječi.

“Važno je da ne izlazimo s parcijalnim uvidima ili nečem što bi izgledalo kao paušalna ocjena, tako da smo zamolili javnost za malo strpljenja posebno vezano uz financijsku situaciju”, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

Bandićev dugogodišnji čovjek za financije kaže – nisu ni svjesni što ih čeka.

“Ne bih mu bio u koži, situacija je složena, nije nerješiva. Ali se ne može riješiti u kratkom roku”, rekao je bivši gradski pročelnik za financije Slavko Kojić.

Čeka ih rebalans proračuna

Čeka ih rebalans proračuna. Manjkove neće krpati preko njihovih leđa većim računima za vodu ili, primjerice, odvoz smeća – jamče sugrađanima.

“Svakako nam je prioritet da cijene ne rastu!”, kazala je Dolenec.

Kojić ne očekuje velike promjene. “Nas je boljela glava, a njih može samo više, jer nisu otklonjeni generatori manjka prihoda nad rashodima i zato što su novi sad to trebaju riješiti. A mi smo malo na slobodi”, objasnio je Kojić.

Svoju zamjenicu Tomašević je imenovao novom šeficom Stožera civilne zaštite. Drugi kadrovski potezi, javni natječaji za pročelnike i rezanje broja ureda – tek ga čekaju.

“Kriterij je stručnost, svaki od ureda bavi se specifičnim opisom posla. Tražit ćemo iskustvo, uz ono što su formalni uvjeti koji su potrebni, stručna sprema i razne vrste iskustva”, rekla je Dolenec.

Vozni park se neće obnoviti

Izvjesno je da se vozni park neće obnoviti i da bi se natječaj mogao poništiti. Žele provjeriti treba li gradu 151 vozilo koliko se htjelo uzeti u najam u Bandićevom mandatu za 4,5 milijuna kuna.

“U tom smislu neki dio voznog parka mora postojati, ali ne u opsegu u kakvom je bio do sada”, smatra Dolenec.

“Što će biti s ovima u kojima se voze pročelnici, ne znam, to je stvar njegovih prioriteta. Možda se budu biciklima vozili, ja ne znam”, rekao je Kojić.

Revizija posla s Pripuzom

Na red će doći i revizija poslova s odvozom glomaznog otpada s tvrtkom Petra Pripuza s kojim je Bandić dijelio optužnicu.

“Svi ugovori koji su potencijalno štetni i smatramo da nisu u najboljem interesu grada sigurno su prioritet”, rekla je Dolenec.

Prioritete imaju i Zagrepčani koji žive u gradu s najvećim prirezom. I s pravom pitaju kamo odlazi njihov novac.

“Preskup je život, od komunalija do svega drugog sve je preskupo”, navodi Azra. “Ima nekih stvari koje su u usporedbi s drugim gradovima dosta povoljne, nešto je skupo, ali okej”, rekao je Goran.

“Dragi Bog te čuva, ti radiš svoje, a sad tkogod da se mijenja – građani uvijek pate”, rekao je Dalibor iz Osijeka. I često im nije do pjesme – kao tom osječkom umjetniku s privremenom zagrebačkom adresom, donosi Dnevnik.hr.

Komentari