Bivšem Plenkovićevom ministru i političkom tajniku HDZ-a Lovri Kuščeviću USKOK blokirao imovinu

Goran Mehkek / CROPIX

Županijski sud u Splitu blokirao je na zahtjev USKOK-a dio imovine bivšeg HDZ-ovog ministra uprave Lovre Kuščevića, javlja Jutarnji list. Imovina mu je blokirana u sklopu istrage otvorene u rujnu 2019. 

Kasnije se posumnjalo da je zbog toga kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana, te da je šogoru bespravno omogućio kupnju povoljna POS-ova stana.

Proširenje istrage i veća šteta

Proširenjem istrage protiv Kuščevića početkom ove godine obuhvaćeno još jedno Telegramovo otkriće. Radilo se o prodaji poslovnog prostora tvrtke Kuščević d.o.o. na čemu je bivši ministar, prema sumnjama USKOK-a, nezakonito zaradio 1,4 milijuna kuna, dok je državni proračun oštetio za nešto manje od 300 tisuća kuna.

Tko je sve obuhvaćen istragom?

Uz Kuščevića, USKOK je istragom obuhvatio i njegovu suprugu Zoranu Kuščević, šogora Ivicu Žuvića, bivšeg predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakšu Goića, pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela općine Svemira Obilinovića i splitskog poduzetnika Antu Marinovića.



Kako se sumnja da je kaznenim djelima što se rasvjetljavaju u ovoj istrazi oštećen državni proračun, ali i da je Kuščević nezakonito zaradio, blokada imovine dio je redovne procedure.

Što je sve Kuščeviću blokirano?

Početkom prosinca prošle godine na dvije Kuščevićeve nekretnine i jednoj u vlasništvu njegove supruge. Iz zabilježbe je vidljivo da je riječ o privremenoj zabrani prodaje i opterećenja tih nekretnina radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi.

Prema pisanju Jutarnjeg lista blokirana je, između ostaloga, famozna Kuščevićeva štala, odnosno kuća koju je sagradio na mjestu gdje je bila štala. Riječ je o zemljištu u Visokoj 10 površine od oko 2600 kvadratnih metara, na kojemu je upisana kuća od 70 kvadratnih metara s povećom nadstrešnicom. Blokirano mu je još jedno zemljište u Nerežišćima, površine 3.528 kvadrata.

Komentari