Bivša šefica USKOK-a imenovana je europskom tužiteljicom

Vijeće Europske unije u ponedjeljak je imenovalo europske tužitelje, a među njima se nalazi ime i Tamare Laptoš, bivše ravnateljice USKOK-a koja na novu funkciju odlazi s položaja zamjenice glavne državne odvjetnice.

Novoimenovani europski tužitelji i tužiteljice nadzirat će istrage i kazneni progon te će, zajedno s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Codruţom Kövesi, činiti kolegij EPPO-a, priopćili su iz Vijeća EU.

Europski tužitelji imenuju se na mandat od šest godina koji se ne može obnoviti. Vijeće na kraju tog razdoblja može odlučiti produljiti mandat za najviše tri godine. U okviru prijelaznih pravila za prvi mandat nakon osnivanja EPPO-a europski tužitelji, određeni ždrijebom, iz jedne trećine država članica bit će imenovani na trogodišnji mandat koji se ne može obnoviti. To vrijedi za tužitelje i tužiteljice iz Grčke, Španjolske, Italije, Cipra, Litve, Nizozemske, Austrije i Portugala.

Svaka država članica predložila je kandidate za funkciju europskog tužitelja. Kandidati su morali biti aktivni članovi javnog tužiteljstva ili pravosudnih tijela države članice čija je neovisnost neupitna i imati kvalifikacije potrebne za imenovanje na visoku tužiteljsku ili pravosudnu funkciju u svojim državama članicama. Morali su imati odgovarajuće praktično iskustvo u nacionalnim pravnim sustavima, financijskim istragama i međunarodnoj pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima. Povjerenstvo za odabir zatim je izradilo obrazložena mišljenja i ocjenu za svakog predloženog kandidata koji je ispunio uvjete. Nakon što je primilo obrazložena mišljenja, Vijeće je odabralo i imenovalo jednog od kandidata na funkciju europskog tužitelja za svaku državu članicu sudionicu.



Tamara Laptoš u sustavu državnog odvjetništva radi od 1994. godine, prvo u županijskom odvjetništvu Čakovcu, a od 2007. u USKOK-u gdje je ubrzo počela raditi na velikim predmetima iz sfere gospodarskoga kriminala. Široj je javnosti postala poznata kao tužiteljica najprije u dvama slučajevima u kojima je bio optužen bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, slučajevima fiktivne studije te aferi Spice, a zatim i kao tužiteljica u aferi Hypo protiv bivšega premijera Ive Sanadera.

Zbog svojega rada Laptoš je u travnju 2011. imenovana za voditeljicu Odjela tužitelja u USKOK-u, a mjesec dana kasnije u lipnju 2011. Međunarodno udruženje tužitelja proglasilo ju je tužiteljem godine. Od 11. travnja 2014., kad je Dinko Cvitan imenovan glavnim državnim odvjetnikom, ona ga je naslijedila na čelnom mjestu u USKOK-u. Nju je nakon isteka mandata naslijedila Vanja Marušić.

Nakon nedavne ostavke glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića ime Tamare Laptoš spominjalo se među mogućim kandidatima za njegova nasljednika, no već se tada isticala njezina kandidatura za europsku funkciju te se navodilo da je manje izgledno njezino imenovanje za čelnicu DORH-a.

Ured europskog javnog tužitelja bit će neovisno tijelo EU zaduženo za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se narušavaju financijski interesi Unije (npr. prijevare, korupcija, prekogranične prijevare povezane s PDV-om u iznosu višem od 10 milijuna eura). EPPO u tom pogledu provodi istrage i kazneni progon te vrši funkcije tužitelja na nadležnim sudovima država članica.

Vijeće i Europski parlament imenovali su 2019. Lauru Codruţu Kövesi prvom glavnom europskom tužiteljicom.

U EPPO-u trenutačno sudjeluju 22 države članice (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Slovačka i Španjolska).

Očekuje se da će EPPO započeti s radom krajem 2020. Sjedište će mu biti u Luxembourgu, piše Jutarnji.

Komentari