Bivša predsjednica: Biden je srdačan i prizemljen, a Trump je uvijek bio ljubazan prema Hrvatskoj

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Izbor Joea Bidena za američkog predsjednika, sukob predsjednika RH Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića te druge aktualnosti za RTL televiziju je komentirala bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

S Bidenom se susrela nekoliko puta, a poznaje ga otkad je bila veleposlanica u SAD-u te se susretala s njima tada, pa kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a te prilikom njegovog dolaska u Zagreb 201

“On je srdačna i prizemljena osoba koja uvijek nastoji uspostaviti osobni kontakt sa svima s kojima razgovara. Ali on je i osoba koja doista izvrsno poznaje vanjsku politiku i međunarodne odnose i koja će zasigurno biti zainteresirana za to što se događa u Hrvatskoj i susjedstvu”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Ponovila je svoj stav da Hrvatska ‘neće biti prioritet američke vanjske politike već da će o nama ovisiti kakvi će biti bilateralni, a i multilateralni odnosi’.



“Valja reći da predsjednik Trump, bez obzira kakav međunarodni ugled uživao, prema Hrvatskoj je uvijek bio ljubazan, pa i prema meni osobno. A u vrijeme njegove administracije pokrenuta su neka iznimno bitna pitanja, kao što je primjerice – program ulaska u oslobađanje od viza za turističke posjete i izuzetno bitan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja o kojem se konačno počelo konkretno razgovarati. I Hrvatskoj i meni osobno bila je bitna njegova potpora Inicijativi triju mora jer Hrvatska se doista može geostrateški jako dobro profilirati upravo u području infrastrukture – prometne, digitalne i energetske. Ono što će nam iznimni biti bitno s predsjednikom Bidenom jest razgovarati o jugoistočnoj Europi, a posebno o BiH za koju je on iznimno zainteresiran. O položaju svih konstitutivnih naroda i svih građana u BiH i o euroatlantskom putu BiH. Nadam se da ćemo na bilateralnom planu nastaviti rad na pitanjima koje sam spomenula i koja su iznimno bitna ne samo za sve naše i američke državljane koji žele živjeti i putovati u Hrvatskoj i SAD-u, već i ako želimo neka ozbiljnija američka ulaganja u Hrvatsku, doista to ne možemo ostvariti bez takvog sporazuma”, rekla je bivša predsjednica.

Nije željela komentirati višednevno prepucavanje predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića jer kaže kako nikada nije komentirala odnose na unutarnjopolitičkoj sceni, ne želi komentirati svoje prethodnike, a ni svog nasljednika.

Za kraj je rekla kako ove godine neće ići u Vukovar u Kolonu sjećanja, iz epidemioloških, ali i vlastitih zdravstvenih razloga.

“Još uvijek se oporavljam od operacije i mislim da ne bih mogla podnijeti tako dugačak hod. Ali žao mi je, bit ću u mislima i srcu sa svim Vukovarcima i braniteljima Vukovara”, rekla je za RTL Kolinda Grabar Kitarović.

Komentari