Biskup Košić: Nije točno da Crkva dobiva milijardu kuna

Nikola Cutuk/PIXSELL

Biskup Vlado Košić govorio je o obnovi crkava koje su stradale u potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

“Još nismo ustanovili pravo stanje stvari, no naše ekipe obilaze župe i na licu mjesta dolaze do pravih informacija, koje su tužne jer je stradalo mnogo naših sakralnih objekata, koji su i spomenici nacionalne kulturne baštine. Trebat će puno sredstava, ali i pameti i vremena da se sve to obnovi. Nadamo se da ćemo položiti taj ispit, daj Bože što prije, ali trebat će za to više godina”, rekao je Košić za Večernji list.

O sedam milijuna kuna koje je donirao HBK za potres, dok Crkva, prema onome što se dosad znalo, prima oko milijardu kuna od države godišnje, Košić je rekao: “Nije točno ni jedno ni drugo”.

Na potpitanje kako to misli odgovorio je da donacija od 7 milijuna “ne znači da Crkva još neće pomoći” te da Crkva godišnje ne prima milijardu kuna, nego – 250 milijuna kuna.



“HBK je odvojio sve svoje rezerve kao interventni novac za prve potrebe. To ne znači da neće još pomoći. Već su se javili biskupi koji su donijeli odluke koliko će novca donirati, i to je zapravo prva pomoć, a imam i naznake da bi pojedine biskupije mogle sagraditi svaka jednu srušenu crkvu, što bi bilo jako dobro. Što se tiče iznosa koliko HBK, tj. Crkva, u Hrvatskoj dobiva od države, to nije točan iznos. Do vremena ministra financija Slavka Linića bio je to iznos od 300 milijuna kuna godišnje, da bi se poslije, zbog krize, Crkva odrekla 50 milijuna godišnje, što poslije nikad nije vraćeno niti se čak pokušalo staviti na stol kao predmet koji treba riješiti. Za doba sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića od tog smo iznosa od 250 milijuna kuna izgubili još 25 milijuna kuna jer smo se odrekli još 10 posto, dakle radi se o 225 milijuna, a ne o milijardu kuna.

Košić tvrdi da je laž da Crkva oko 300 milijuna dobiva iz lokalne samouprave te još toliko za vjeroučitelje. No ne demantira da se za vjeroučitelje uistinu isplaćuje približno taj iznos.

“Tu laž izrekla je jedna političarka računajući od oka da na 300 milijuna Crkva još toliko dobije od lokalne samouprave i još toliko vjeroučitelji, što je posve neutemeljeno jer su oni zaposlenici škola i prosvjete. Zlonamjernici vide samo dobitak, a ne vide koliko milijuna Crkva daje svojem narodu očuvanjem kulturnih spomenika (što bi po međunarodnom ugovoru između Svete Stolice i država trebala financirati), koliko kroz Caritas i druge humanitarne zaklade i akcije daje obiteljima brojne djece, siromašnim studentima, beskućnicima i drugim skupinama…”, govori Košić.

Kaže da se iznos od 225 milijuna kuna, koliko tvrdi da Crkva dobiva, dijeli na biskupije.

“Taj iznos od sadašnjih otprilike 225 milijuna kuna godišnje je za svih 15 biskupija u Hrvatskoj plus redovništvo, što znači da se iznos dijeli na taj broj, i to prema veličini biskupije/nadbiskupije, pa to na 12 mjeseci itd. Tako da to nije tako velik iznos kako se stalno govori, pogotovo ako se zna da oko 1,5 milijardi kuna iz proračuna Republike Hrvatske odlazi na različite udruge, od kojih Hrvatska ne samo da nema koristi, nego često trpi i velike štete. A ukupni je godišnji proračun Hrvatske oko 140 milijardi kuna. Pa sad tih 225 milijuna – i to raspoređenih na toliko adresa – doista nije ono što se neprestano prikazuje. Međutim, nije najvažniji novac”, rekao je Košić.

Sisački biskup Košić, tvrdi da nije najvažniji novac, nego da su najvažniji – ljudi.

“Najvažniji su u ovoj nesreći ljudi, šteta je za svaki izgubljeni život, a onda za tolike koji su bez krova nad glavom. Njih treba spasiti, osigurati im dostojan život, sve uložiti da ih se zbrine i da ostanu na našoj Banovini. A u tome im i te kako može pomoći Crkva, svojom duhovnom okrepom. Duh uvijek krijepi cijelog čovjeka i zato je važno da svi budu zdrava duha i da se Bogu prepuste, da se u poniznosti Bogu mole i ne zaborave svoj vječni, a ne tek vremeniti cilj”, rekao je Košić u intervjuu za Večernji list.

“Moja je poruka da se ne boje. Isus je uvijek bio najbliže onima koji su patili, on je i u ovoj nesreći s nama. Neće nas ostaviti i bit će uvijek naš prijatelj i pomoćnik. Mi ne znamo zašto nas je snašlo ovo zlo, ali Bog zna. On će nam jednom otkriti svoje razloge, no dotad smo pozvani činiti dobro jedni drugima, biti onima koji trpe bližnji, pokazati svoju kršćansku i bratsku ljubav”, rekao je Košić.

Komentari