Beroš zbog mladih očekuje veći broj oboljelih u starijoj populaciji; Odgovorio i Đikiću: Nije epidemiolog i čudim se da ulazi u struku

Screenshot/Dnevnik.hr

O najgorim danima epidemije do sada govorio je ministar zdravstva Vili Beroš u  Dnevniku Nove TV. Samo u posljednja četiri dana Hrvatska ima gotovo tisuću zaraženih, točnije 938 novih slučajeva zaraze. Bitno je napomenuti da su to mahom mladi ljudi, s blagim simptomima, no sada je cilj zaštiti stariju dobnu skupinu.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da ih je neki dan iznenadila brojka jer je ujutro bila nešto manja. No, ovih su dana brojevi nešto veći, a riječ je o mlađima. “Dolazi jesen i moramo biti epidemiološki spremni za nju”, kaže ministar te dodaje kako se mladi vraćaju kućama na kontinent i moraju biti svjesni da mogu zaraziti svoje starije članove obitelji.

“Poglavito bi to bilo nezgodno ako bi prenijeli na svoje starije, na bolesne, na imunokompromitirane ukućane, tada bi klinička slika mogla postati nešto lošija”, rekao je ministar.

“S obzirom na okolnosti očekujemo da će u narednih tjedan ili dva porasti broj starijih oboljelih”, rekao je Beroš.

Situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji

“Ne bih rekao da išta rade krivo. Svi smo svjedoci velikog broja turista koji borave u našem priobalju. Splitsko-dalmatinska županija ima iznimno velik broj što je s jedne strane dobro, a s druge opterećujuće. Važno je naglasiti društveno odgovorno ponašanje mladih koji sada nakon izlaska u noćne klubove nalaze nove načine zabave. Naš zadatak je da im prispodobimo opasnost i da ukažemo na potrebu da se ipak još neko vrijeme čuvaju od ove bolesti. Čuli smo da iznajmljuju kuće i brodove za zabave, to nije prihvatljiv oblik ponašanja. Dobro je proveseliti se, zabaviti se, okupati se, ali treba izbjegavati neki bliži fizički kontakt pogotovo s ljudima za koje ne znate iz kakve su epidemiološke priče”, ističe ministar.

Odgovor Đikiću

Osvrnuo se i na kritiku znanstvenika Ivana Đikića koji je prozvao stožer da je arogantan i da noćni klubovi nisu smjeli raditi.

“Lako je biti general poslije bitke. Cijenim ga kao vrsnog kolegu, kao vrsnog znanstvenika, međutim nije epidemiolog i čudim se da ulazi u struku. On se bavi molekularnom i staničnom biologijom i tako paušalne ocjene nisu dobro došle pogotovo ako sagledate to u kontekstu da smo dali preporuke o radu noćnih klubova, krenuli u inspekcije i na kraju ograničili njihov rad. Dati tako paušalne ocjene od nekog tko nije epidemiolog po struci nije za očekivati”, oštar je bio Beroš.

Dodao je još da se radi na tome kako će se raspodijeliti postojeće kapacitete kako bi se rasteretile institucije u kojima se obavljaju testiranja na Covid-19 jer se zadnja dva dana tamo stvaraju velike gužve, a najavio i da će Hrvatska nabaviti novi aparat za testiranje:

“Već je naša struka dala potvrdu da je to kvalitetan uređaj i da ćemo krenuti u nabavu. Moći će biti obavljen veći broj testiranja, a isto tako jefitnije”, rekao je Beroš za Novu TV.

Đikić: Virusa ima do 40 puta više. Ako želimo znati točan broj, moramo više testirat

Komentari