Beroš: Sve su odluke temelje na stručnom promišljanju, ustavne i sve je napravljeno s ciljem zaštite zdravlja i života građana

S ministarom zdravstva Vilijem Berošem koji će biti značajna karika u Vladi Andreja Plenkovića razgovaralo je RTL.

Beroš je kazao kako su pred Vladom veliki izazovi, poglavito u resoru zdravstva čega je bio svjestan još u siječnju, s tim da tada nije znao da dolazi koronakriza.

“Svjestan sam velikih zadaća koje su preda mnom”.

Kad je riječ o očekivanjima od novih kolega, Beroš kažu da su spoj iskustva i mladosti.



“Vjerujem na osnovu ovog plana koji je Vlada donijela za naredno razdbolje da ćemo napraviti sve, svaki u svom resoru, da i nadalje unaprjeđujemo funkcioniranje Vlade odnosno da život građana činimo boljim.

Beroš se osvrnuo na Milanovićeve kritike koji je rekao da je Nacionalni stožer protuustavno tijelo. Kaže da nije pravni stručnjak, ali kaže da su već puno puta govorili da je funkcioniranje Stožera, kao i njegove odluke, u skladu s Ustavu i njegovim člankom 16. koji govori da se slobode i prava mogu ograničavati u slučajevima kada je potrebno zaštititi pravni poredak, javni moral ili zdravlje građana RH.

“Imamo posebni specijalni zakon, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji determinira ovakve situacije epidemije. Kada je pisan raniji zakon nije bilo spoznaja o pandemiji te je on u Hrvatskom saboru, njegove izmjene i dopune, noveliran i usklađen s novonastalom situacijom. Upravo taj zakon predviđa funkcioniranje Stožera. Mišljenja sam da su sve odluke su temelje na stručnom promišljanju, da su ustavne i da je sve napravljeno s ciljem zaštite zdravlja i života građana”, kaže Beroš.

Kaže da razmišlja o kritikama koje upuće predsjednik, no na osnovi svega ranije, misli da su odluke Stožera neupitno ustavne.

Podigla se bura oko samoizolacije Darija Hrebaka, neki tvrde da je riječ o dvostrukim mjerilima.

Beroš smatra da svaki takav problem treba osvijetliti sa svih straba. Kaže da mu je Capak u neobaveznom razgovoru rekao da je Hrebak testiran i da nije utvrđeno prisustvo koronavirusa, da shodno tome nije mogao zaraziti druge te da ga je konzultirao što dalje s tim nalazom.

Na upit može li onda bilo koji građanin tako postupiti i zatražiti mišljenje prvog epidemiologa u državi, Beroš napominje da je preskočen jedan bitan korak – samoinicijativno testiranje.

“Ako netko ima nalaz koji ukazuje da je negativan, onda apsolutno može konzultirati epidemiologa”.

Stigli su jeftiniji testovi na koronavirus, iako ne još u cijeloj Hrvatskoj. Francuska ide korak dalje i i proširuje besplatno testiranje za sve. Beroš kaže da su za sve građane testiranja besplatna, ali u okviru indikacija koje postavlja struka.

“Sva testiranja s uputnicama su besplatna. Smanjili smo cijenu testiranja s dvije i tri sekvence. Svima koji se žele samoincijativno testirati, to je omogućeno. Testiranje cijele populacije, ne znam koliko ima smisla. Nisam epidemiolg, doduše, ne mogu to procijenjivati. Testiranjem danas možete biti negativni, a već za dva dana pozitivni. Postavlja se pitanje smisla testiranja cijele populacije. Riječ je o sumi od 2.8 do 3 milijarde kuna potrebnoj da bi testirali cijelu populaciju. Sigurno je da bi se taj novac mogao upotrijebiti u druge svrhe koje bi doprinijele pobošljanju zdravstvene zaštite”, kaže Beroš za RTL.

Ističe kako Hrvatska ima taj novac, ali ponavlja kako su testiranja prilagođena indikacijama koje je postavila struka, i one su polučile dobre rezultate u dobrom poluvremenu borbe protiv koronavirusa.

Svi čekaju cjepivo, a Beroš kaže da će biti dostupno i Hrvatima. Postoje dvije globalne inicijative, kojima se pridružuje i Hrvatska. Jedna je na razini EU, koja govori o načinu predbilježbe, naručivanja i plaćanja cjepiva.

“Napravit ćemo sve da omogućimo dostupnost cjepiva građaniam”, kaže.

Uz koronavirus ostaju problemi u zdravstvu; dugovi, liste čekanja…

“Duboko sam svjestan problema jer sam dvije godine radio kao pomoćnik ministra. Znam da me čeka veliki posao, no uz pomoć tima koji je u formiranju mislim da ćemo naći načina riješiti, naravno ne sve izazove. Možete biti sigurni da ćemo čvrsto i odgovorno nastojati boriti se s izazovima – počevši od lista čekanja, neadekvatnih objekata, potrebno je revitalizirati Imunološki zavod što se poglavito vidi u ovoj situaciji. Počeli smo razmišljati, tražimo načine financiranja navedenih projekata, ne samo iz proračunskih sredstava. Vjerujem da ćemo uspjeti u tim nastojanjima. Mogu obećati građanstvu da ću dati sve od sebe”, poručio je Beroš.

Kaže kako iskreno vjeruje da će u njegovom mandatu biti izgrađena nova Nacionalna dječja bolnica.

“Ministarstvo regionalnog razvoja već je osiguralo 48 milijuna kuna za izradu studije izvodljivosti. Ona je kasnila zbog procedure javne nabave koja nije u domeni ministarstva zdravstva. Kroz osam do devet mjeseci, kad bude gotova, definirat će mjesto i način gradnje nove bolnice. Gledamo i prema nekim drugim izvorima financiranja. Ako bude imalo sreće uz naš veliki trud mislim da ćemo utemeljiti, gradnju i završiti bolnicu”, zaključuje Beroš.

Komentari