Beroš: Popuštanje mjera na granici rezultat je analize epidemiološke slike. Sve odluke bile su zakonite i ustavne

Foto: Ivan Peric / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš danas se u Splitu osvrnuo na trenutnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Komentirajući današnji broj novoboljelih koji je 34 i koji je znatno manji od jučerašnjeg, ministar Vili Beroš kazao je kako nemamo ono čega se najviše bojimo – a to je eksponencijalni rast epidemiološke krivulje. Dodao je kako je u protekla 24 sata analizirano 730 uzoraka te kako imamo 13 oboljelih na milijun stanovnika.

“Generalno možemo reći da stvari imamo pod kontrolom. Trebamo još biti oprezni jer je virus među nama, a i turistima moramo pokazati da se znamo ponašati”, kazao je ministar.

Komentirao je i pitanje ponašanja na granicama, tj. propuštanje građana iz određenih država u odnosu na epidemiološku sliku.



“Naše popuštanje na granicama upravo je rezultat analize epidemiološke slike u susjednim državama. U trenutku kad smo vidjeli da epidemiološka situacija negdje nije adekvatna, uveli smo neke režime i mjere”, kazao je i ministar te dodao:

“Naravno da ćemo iz dana u dan evaluirati epidemiološku situaciju. Na nivou EU-a razmatra se liberalizacija tog prijelaza. No, i epidemiološka situacija će i nadalje biti ta koja će određivati može li se ili ne puštati određene državljane”, istaknuo je.

Legitimno je da Ustavni sud analizira ustavnost nekih odluka ukoliko to netko zatraži

Osvrnuo se i na ocjenu stavnosti odluka Stožera. Naime, dvoje ustavnih sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske predlaže pokretanje postupka ocjene ustavnosti nekih odluka koje je donosio Stožer civilne zaštite tijekom koronakrize.

“Mogu reći da je legitimno da Ustavni sud analizira ustavnost nekakvih odluka ukoliko to netko zatraži. Ono što sam siguran jest da su sve odluke bile zakonite i ustavne i da su imale ultimativni cilj – a to je zaštita zdravlja i života građana Republike Hrvatske”, kaže ministar i dodaje:

“Kada vam kriza zakuca na vrata – a ona je zaista brzo došla – morate brzo reagirati kako biste spašavali zdravlje i živote. Mi smo srećom u tome uspjeli i mislim da tu nekakvih problema nema”, rekao je za N1.

Što se tiče situacije u domu za starije u Vukovarskoj gdje nekoliko štićenika ima visoku temperaturu, ministar kaže kako su štićenici testirani na koronavirus i negativni su.

Zaključno je kazao kako će sutra biti donesena odluka o pratnji oboljeloj djeci u bolnicama – odluku će zjednički donijeti pedijatri, psiholozi i onkolozi, a stručne ustanove koje se bave navedenom aktivnošću morat će dati svoje stručno mišljenje o pitanju.

Komentari