Beroš otkrio koliko je novaca potrošeno na testove za koronavirusa

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku Nove TV komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom.

Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je da je dosad na testove za koronavirus potrošeno 198 milijuna kuna. “Ako tome dodamo i troškove liječenja pacijenata, iznos je puno veći. Ali novac nije važan, važna je adekvatna briga o oboljelima”, rekao je.

Kada je riječ o cijenama testova, Beroš je kazao da HZZO plaća testove za osiguranike. Objasnio je zašto su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji testovi skuplji.

“Zato što je riječ o županijskim ustanovama koje nabavljaju aparaturu i testove po svom promišljanju. Sve aparature i ingerencije nisu jednako skupe. Sve to utječe na cijenu”, objasnio je.



Kada je riječ o gubitku povjerenja naroda u rad Nacionalno stožera, Beroš kaže da i stručnjaci mijenjaju svoj stav u skladu s novim otkrićima.

“Možda ta nekonzistentnost razvoja znanstvene strategije minimalno utječe. Ono što mi nastojimo raditi je komunicirati up to date”, poručio je Beroš.

Uskoro odluka o ustavnosti rada stožera

Osvrnuo se i na činjenicu da se čeka odluka Ustavnog suda koji će ocijeniti jesu li rad Nacionalnog stožera u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Kaže da je legitimno propitivati ustavnost odluka Stožera, no siguran je da su one utemeljene u Ustavu.

”Osim toga, imamo i lex specialis, odnosno zakon koji definira to područje, a to je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji daje određene ingerencije. Potpuno je jasno da su sve mjere bile razmjerne, stručne i skladu s mjerama u svijetu i da su polučile rezultate u borbi s pandemijom”, poručuje Beroš i zaključuje da će se zdravstveni sustav mora fokusirat i na druge bolesti, piše Dnevnik.hr.

Komentari