Beroš otkrio hoće li biti sankcija za građane koji se ne žele cijepiti

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je što će biti s građanima koji se ne žele cijepiti. 

“Ne razmišljamo o sankcijama kao modelu djelovanja, nego upravo o edukaciji. Naravno da o tome koliko će virus još biti u našem okruženju, da ćemo se morati tome prilagoditi i možda razmišljati o nekim elementima koji će na neki način preferirati cijepljenje, ali o sankcijama u ovom trenutku ne razmišljamo”, poručio je.

Dodao je da je Vlada napravila velike napore da omogući cijepljenje svim građanima.

“Kad je riječ o popisima ljudi, oni postoje u nekoliko baza podataka, to se kompilira, ali sada moramo raditi na tome da podignemo svijest koliko je cijepljenje važno”, rekao je.



Nacionalni stožer trenutno nema podatak o tome koliko se građana javilo obiteljskim liječnicima za cijepljenje, no navode da je do sada cijepljeno oko 800 tisuća ljudi s najmanje jednom dozom, a masovno cijepljenje nastavlja se svakodnevno.

Na pitanje je li točan podatak da je na skladištu 450.000 doza cjepiva i koliko je od toga AstraZeneca, ravnatelj HZJZ-a Krunslav Capak rekao je: “Kada uzmete u obzir koliko je u Hrvatsku ukupno ušlo cjepivo i koliko je utrošeno, dobit ćete razliku od nekih 170.000 doza i ne bih rekao da su na skladišta, one su u upotrebi. Tek krajem tjedna ćemo moći reći koliko nam je cjepiva ostalo na zalihi. Mogu u ovom trenutku reći da ćemo sve primljene doze potrošiti”.

Dodao je da je cjepivo AstraZenece na određeni način stigmatizirano. “Bitno je reći je da, kako vrijemo prolazi, dolaze novi dokazi i ono što sad još ne mogu definitivno potvrditi, ali određene studije pokazuju da AstraZeneca bolje štiti starije osobe od mRNA cjepiva”.

Navodi da je cjepivo odobreno od strane Europske agencije za lijekove uz vrlo pažljivu kontrolu dokumentacije i da ono što se pojavilo u malom broju nuspojava ne daje nam za pravo da kažemo da su druga cjepiva bolja.

“Pretežno su Britanci cijepljeni Astrom, molim građane da ne diskriminiraju cjepiva, a pogotovo ne Johnson&Jonhson. Kada se primite ključeva automobila u većem ste riziku od smrti nego da primite cjepivo”, prenosi N1.

Komentari