Beroš o situaciji na Braču: Razmišljamo o vraćanju strožih mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je danas u Dnevniku HRT-a.

Komentirao je situaciju na Braču.

“Znamo da je virus među nama i koristi priliku kad god se opustimo da se proširi. Moramo biti oprezni i dalje i održavati fizičku distancu, toga moramo biti svjesni, a građani na Braču toga nisu bili svjesni i dozvolili su širenje. Nove neslužbene informacije ipak pokazuju da je bolesnik koji se vratio iz splitske bolnice 20 dana nakon otpusta pozitivan. Kako se zarazio ne mogu reći, epidemiolozi istražuju. Moguće je da je on nulti pacijent i mogu reći da bi bilo dobro da jest jer bismo tada znali tko je nulti. Tri epidemiologa su na Braču i sve istražuju. Bitno je identificirati sve kontakte i ograničiti širenja ovog virusa”, rekao je.

Kaže kako naglašava važnost epidemiološkog posla, ali i važnost distance.



“Ljudi su mogli doći u posjet i održavati distancu. Ovaj virus možemo lako pobijediti pranjem ruku i distancom”, rekao je.

Hoće li biti karantene?

“To sada nije plan, no ako broj novooboljelih izrazito poraste, moguće je. Razmišljamo o ograničenju putovanja na otoku te odlaske s otoka i dolaske na otok. Vraćamo one mjere koje su bile do 27. travnja na snazi”, rekao je ministar i dodao kako će nužna putovanja biti dozvoljena.

“Balansirali smo oko mjera i isto tako ćemo sada u relaksaciji mjera razmišljati o epidemiološkoj situaciji. Ako sve bude stabilno slijedi nova faza i nešto novo normalno o kojemu govorimo uslijed virusa”, rekao je i dodao kako će do toga doći ako epidemiološka situacija bude dobra.

Na Braču se vjerojatno vraćaju postrožene mjere protiv koronavirusa. Mještani trajektima bježe s otoka?

O drugom valu

“Ne znamo puno i to nas dodatno tjera na oprez. Moram voditi računa o oprezu i da budemo spremni na sve scenarije. Virus je nov, nova je bolest, svi stručnjaci svijeta su upregnuli svoju moć i detektiraju karakteristike, ali još sve nije poznato. Znamo da se ljeti sve infekcije lošije prenose, a kada se okolnosti promijene može doći do drugog vala, no idemo biti optimistični i gledati kao na sve respiratorne infekcije koje su bile tu pa otišle u povijest”, kaže.

“Moramo biti spremni na sve i ne bih se usudio isključiti drugi val na jesen”, dodaje.

O izborima

Postavljeno mu je i pitanje o izborima te je li se spreman nositi s političkim pritiskom kampanje, ali i boriti se s epidemijom.

“Ja sam ministar zdravstva Republike Hrvatske i potpuno je jasno da ću se morati i dalje boriti s epidemijom koronavirusa. Uložit ću dodatnu energiju, napor i fokus na tu temu. Međutim, s druge strane ja sam i političar, član sam HDZ-ove Vlade, provodim njenu politiku i bit će mi čast ako moji napori i mogućnosti budu prepoznati pa budem u mogućnosti i dalje služiti hrvatskome narodu”, odgovorio je Vili Beroš za HRT.

Komentari