Beroš o mogućem drugom valu: Broj novozaraženih u Hrvatskoj je u porastu, ali ne raste eksponencijalno

Damjan Tadic / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je KBC Split kako bi mu ravnatelj pokazao kapacitete koji su spremni za prihvat mogućih novih bolesnika.

“Otvorili smo se turizmu i jasno je da može biti novih žarišta”, kazao je Beroš te zamolio novinare za razmak.

“Imamo određen broj novooboljelih u RH, ali od aktivnih slučaja, sa Slovenijom smo na začelju Europe. Naša epidemiološka situacija je dobra, ali ne smijemo se opuštati, moramo biti oprezni. Od jutros nema novoboljelih bolesnika od Zadra, a oni koji su do sad oboljeli su blažeg kliničkog stanja, samo je jedan imao malo povišenu temperaturu. Prema mojoj spoznaji imamo 30 novooboljelih u RH, ali epidemiološka situacija u Hrvatskoj je dobra. Broj raste, ali ne raste eksponencijalno”, dodao je.

Ministar je komentirao i situaciju u Zadru.



“Organizator turnira obratio se HZJZ-u može li turnir biti organiziran, dato je odobrenje, ali uz uvjet da se pridržavaju mjere. Ubuduće se organizatori moraju pridržavati svih epidemioloških mjera. Organizator ne može utjecati na sve one koji se žele zagrliti i slikati, ali i svi moramo također pripaziti i moramo se pridržavati mjera. Malo smo se opustili kao narod, ali sad nam je ovo upozorenje i moramo se ponašati odgovorno. Moramo i našim gostima pokazati kako se odgovorno ponašati kako bi dolazili uživati u svim ovim ljepotama”, poručio je.

“Ne vjerujem da je ovo drugi val jer je potrebno da postoji određeni diskontitnuitet u epidemiji, ali mi moramo biti spremni na sve. Virus je još uvijek među nama i moramo biti krajnje oprezni”, rekao je Beroš te dodao da je vjerojatnije da će drugi val biti na jesen.

Ministar Beroš još jednom se osvrnuo na posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića turniru u Zadru, nakon čega mu nije propisana mjera samoizolacije.

“Premijer Plenković nije bio u bliskom kontaktu”, odgovorio je.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović zahvalio se ministru Beroš kao i svim zdravstvenim radnicima.

Komentari