Beroš: Danas je u Hrvatskoj 3056 novozaraženih, razgovara se o svim mjerama

Screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade. Danas će s lokalnim zagrebačkim stožerom održati sastanak.

Ministar Vili Beroš je danas na konferenciji za medije rekao da je danas u Hrvatskoj 3056 novozaraženih.

“O svim mjerama se razgovara. Mjere koje sada postoje, ako bi ih se pridržavali, bile bi apsolutno dostatne za zaustavljanje širenja ove infekcije. Ponovno naglašavamo osobnu odgovornost svakoga od nas”, kazao je Vili Beroš.

Osvrnuo se i na Kolonu sjećanja u Vukovar.

“Ne samo Kolona sjećanja u Vukovaru nego svaki događaj koji okuplja veći broj građanstva je događaj koji može uzrokovati pojačano širenje koronavirus infekcije i stoga je bitno da svi ti događaji održavaju pod točno unaprijed pripremljenom epidemiološkom planu i programu. Ako to bude tako, mjesta za zabrinutost nema”, kazao je Beroš i još jednom pozvao građane na odgovornost.

“Potrebna je odgovornost svih nas i onih koji žele doći u Vukovar”, kazao je ministar.

Komentirao je i dug prema veledrogerijama.

“Određena dodatna sredstva uplaćena su državnim i županijskim bolnicama za podmirenje dijela dospjelog duga veledrogerijama. Uplaćeno je 1,345 milijardu kuna što je dostatno za dio duga. Na mjesečnoj razini taj dug i dalje raste. U ministarstvu zdravstva su poduzeti neki koraci da bi učinili da financijski sustav bude održiv. Ovakvo stanje nije održivo. Koronavirus kriza je doprinijela intenziviranju određenih izazova i problema, ali na nama je da ih rješavamo”, poručio je Beroš i dodao da se takvi problemi već godinama gomilaju.

“Projekcije su da, iako je sada podmiren dio dugova, već za nekoliko mjeseci smo u sličnom problemu. Čekaju nas korjenite reforme koje neće djelovati na kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite, ali moraju uzrokovati da financijski zdravstveni sustav bude održiv”, rekao je Beroš i poručio kako je sljedeći korak “boriti se sa svim izazovima”.

Komentirao je i situaciju u KB Dubrava.

“Situacija ide znatno na bolje. Jutros sam izviješten da, kao što je u ministarstvu zdravstva formiran centar za onkološke bolesnike, tako je u KB Dubrava formiran infocentar za bolesnike koji su covid-19 pozitivni, koji će pružati informacije za bolesnike koji se liječe”, izjavio je ministar.

Vlada dodijelila bolnicama 1,34 miijarde kuna za podmirenje duga veledrogerijama

Vlada je u petak temeljem rebalansa državnog proračuna dodijelila 1,34 milijardi kuna bolnicama za podmirenje dijela duga veledrogerijama i ovlastila ministra zdravstva za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva protiv koronavirusa u skladu sa sporazumom s EU-om.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sjednici da je za podmirenje dijela duga veledrogerijama osigurano 1,34 milijardi kuna, radi rješavanja problema dospjelih nepodmirenih obveza zdravstva i zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske.

Za bolnice kojima je osnivač država (KBC-i, kliničke bolnice) osigurano je 868,1 milijuna kuna, a za bolnice u vlasništvu županija 472,7 milijuna kuna..

“Sredstava će se iskoristiti isključivo za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova prema definiranim kriterijima”, istaknuo je Beroš.

Vlada je prihvatila zaključak kojim se ministar zdravstva ovlašćuje za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva protiv koronavirusa u skladu sa sporazumom s EU-om.

Beroš je izvijestio da je Europska komisija (EK) dostavila Ministarstvu zdravstva nacrt sporazuma o prethodnoj kupnji za razvoj, proizvodnju, prioritetne mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog covid-19 cjepiva za države članice EU-a, koje je EK dogovorio s farmaceutskom tvrtkom Pfizer.

“Iz sporazuma proizlazi obveza za državu članicu da pošalje popunjeni obrazac narudžbe koji potpisuje ovlaštena osoba o prihvaćanju obveze iz sporazuma o prethodnoj kupnji. Financijska sredstava osiguravaju se u financijskom planu HZZO-a, a za provedbu se zadužuju Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ”, kazao je Beroš.

EK je dosad zaključio tri sporazuma o kupnji cjepiva i dogovorio ugovorni okvir za kupnju 200 milijuna doza cjepiva Pfizera, uz mogućnost kupnje dodatnih 100 milijuna, dodao je.

Komentari