BERNARDIĆEVI NOVI KADROVI Sjećate se kad je Biljana Gaća dva dana sjedila u Saboru i dobila punu plaću?

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Danas će Restart koalicija koja uključuje SDP, HSS, HSU, SNAGA, Građansko-liberalni savez, IDS i Primorsko goranski savez predati kandidacijske liste Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) za deset izbornih jedinica.

Sastavljanje lista nije prošlo glatko, pa je tako na na sjednici Glavnog odbora SPD-a u subotu došlo do pobune zbog redoslijeda imena na listama. Naime, dva kandidata koje je predložio Davor Bernardić za liste odbila su kandidaturu. Riječ je o Ranku Ostojiću i Miši Krstičeviću. Nezadovoljni su mjestima i nisu jedini.

“Ja sam odan stranci u kojoj sam 30 godina, i bez problema sam mogao ‘preferencijom’ ući, ali neću dati ‘legitimitet’ listi na kojoj ima i osoba pravomoćno osuđenih za klevetanje članica stranke! Bolje ne biti na listi, nego izgubiti ‘obraz’!”, rekao je tada Ostojić.

Kasnije je Ostojić na društvenim mrežama napao stranačkog kolegu i glavnog tajnika Nikšu Vukasa: “Dajte svoj glas SDP-ovom kandidatu! Nikad nije bio niti na jednim izborima, ni za gradsku četvrt! Ali baš zato podržite ovog kandidata! Koordinatora! Ne tolerira fizičko, ali u verbalnom nasilju je prvak!”.



Čini se da je Bernardić listama nagradio one koji mu drže većinu u Glavnom odboru. Biljana Gaća jedna jedna je od novih kadrova SDP-a, na listi je u V. izbornoj jedinici, pa podsjetimo na njena dosadašnja djela.

‘Moram od nečega živjeti’

Gaća je široj javnosti je postala poznata kada je 2016. godine u Sabor ušla kao zamjena za ministra branitelja Predraga Freda Matića te je bila jedina od svih zastupnica i zastupnika iz 8. saziva Sabora koja je zbog dva dana rada u Saboru ostvarila pravo na povlasticu 6+6, koja joj je omogućila da prvih šest mjeseci prima punu plaću, a idućih šest mjeseci pola saborske plaće.

Zastupnica Biljana Gaća sama je tada najavila da će iskoristiti to zakonsko pravo na jednogodišnju saborsku plaću, iako osobno smatra da bi se Zakon o pravima dužnosnika u tom dijelu trebao mijenjati te da bi svaki zastupnik trebao biti plaćen onoliko koliko radi, pisao je Jutarnji.

“U mom slučaju je problem što ću onoga trenutka kada ostanem bez saborskog mandata završiti na Zavodu za zapošljavanje. Naime, do ulaska u Sabor bila sam na stručnom osposobljavanju u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru, gdje sam kao magistra politologije radila posao u struci i imala želju danas-sutra, ako bi se otvorilo radno mjesto, tamo zasnovati i stalni radni odnos. Situacija se razvila tako da sam trebala ići u Sabor, što mi je bila iznimna čast i naravno da sam je prihvatila nakon desetogodišnjeg volonterskog, aktivističkog i političkog rada, ulaganja u formalnu i neformalnu edukaciju… No, problem je bio taj što status na stručnom osposobljavanju nisam mogla zamrznuti, nego je ugovor po sili zakona prekinut i rečeno mi je da ću ako budem morala ići iz Sabora morati na Hrvatski zavod za zapošljavanje. To će sa sada vjerojatno i dogoditi, a dopustite da ja moram od nečega živjeti dok ne nađem neki drugi posao”, pričala je tada Biljana Gaća.

Komentari