Bernardić: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om, to je bilo sramotno

Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je u utorak da je vlada prespavala predsjedanje Europskom unijom te da se Hrvatska nije nametnula kao lider već je ispala kao potpuni autsajder.

“Ova Vlada je prespavala predsjedanje EU-om, Hrvatska se nije nametnula kao lider. Ispali smo potpuni autsajder kada je predsjedanje EU u pitanju”, rekao je Bernardić u na konferenciji za novinare u Samoboru.

Smatra da je trebala znati preuzeti ulogu lidera i nametnuti teme koje su važne za spas hrvatskog gospodarstva, očuvanja radnih mjesta i za bolji život građana.

‘Hrvatsko predsjedanje je sramota’

Upozorio je i da to nije napravljeno te je, kako pišu mnoge europske tiskovine, ocijenio da je hrvatsko predsjedanje „sramota”.



Vezano uz sastavljanje izbornih lista rekao je i kako je stav Predsjedništva njegove stranke da bi europarlamentarci trebali pomoći na parlamentarnim izborima, ali je to njihova individualna odluka.

Naveo je kako je želju u tome za sada iskazali Predrag Fred Matić i Romana Jerković, koji će se najvjerojatnije nalaziti na njihovim izbornim listama.

Drži kako je dobro da europarlamentarci svojim radom, integritetom i rezultatima rada u Bruxellesu pomognu građanima jer nam je svaka pomoć potrebna u korištenju sredstava europskih fondova. Upozorio je i da je Hrvatska do sada iskorištavala samo 17 posto sredstava europskih fondova, a što je mizerno.

Predsjednik SDP-a rekao je i da i dalje razgovaraju s međimurski županom Matijom Posavcem i drugim regionalnim strankama. Također, najavio je i da će nastaviti suradnju s IDS-om.

Tko su prihvatljivi partneri?

Na pitanje tko će Restart koaliciji biti prihvatljivi partneri nakon parlamentarnih izbora, odgovorio je da će nakon tih izbora SDP sa Restart koalicijom imati dovoljno ruku da s manjinskim strankama formira stabilnu vladu. Uz to su im prihvatljivi, ako pređu izborni prag, sve političke opcije koje s njima dijele iste svjetonazore.

Najavio je i da će nakon pobjede na predstojećim parlamentarnim izborima iskoristiti sve mogućnosti europskog stabilizacijskog mehanizma kako bi Hrvatskoj osigurali rast i razvoj, spasili radna mjesta i očuvali gospodarstvo.

Upitan o izboru nove državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, koja je danas prisegnula na dužnost, Bernardić je rekao kako je teško biti neučinkovitiji od bivšeg državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

U njegovom mandatu je Hrvatska pala na zadnje mjesto po korupcji u Europi te smo po indeksu percepcije korupcije u Europi jedna od najkorumpiranijih zemalja u svijetu a zbog sumnje na korupcije je iz vlade moralo otići 11 ministara, dodao je.

“Vlada se održavala na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji tj. kupovini zastupnika u Hrvatskom saboru”, upozorio je.

Zanima ga hoće li nova državna odvjetnica krenuti u borbu protiv korupcije i na dnevni red opet staviti npr. aferu Borg koju je Jelenić zataškavao.

‘HDZ-ovi pijuni’

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak rekao je kako tzv. neovisna tijela ili institucije kao što bi trebalo biti Državno odvjetništvo RH a koje bira politika ne mogu imati njegovo povjerenje niti povjerenje građana.

“Dok se to ne promijeni svi ti ljudi koje imenuje vladajuća većina tj. HDZ bit će HDZ-ovi pijuni”, kazao je.

Bernardić je Samoboru u nazočnosti predsjednika HSS-a i samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka, SDP-ovog koordinatora za 7. izbornu jedinicu Zlatka Komadine te predsjednika Županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije Mihaela Zmajlovića obišao tehnološku zonu i poduzetnički inkubator Mali tehnopolis.

Komentari