Bernardić: Da su nas slušali, sada bismo izlazili iz karantene! Ovo je prilika za novi početak Hrvatske

Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kao najvažniju od mjera koju je SDP predložio naveo je moratorije na kredite od godinu dana bez kamata, koju, HDZ nije prihvatio.

“Javio nam se čovjek, ima kredit za stan, rata je 3 000 kuna mjesečno, a banka mu je ponudila odgodu uz 2 000 kuna kamate. Znači za 6 mjeseci 18 000 kuna kredita i još 12 000 kuna kamate. Je li to moratorij ili je to ekstra profit i nepoštena zarada“, pita se Bernardić koji će u Saboru idući tjedan tražiti da se usvoji njihov prijedlog.

Traže i povećanje slobodnog dijela plaće za blokirane, a za korisnike socijalne pomoći zaštitni dodatak od 750 kn mjesečno, te pomoć nezaposlenima i stalnim sezoncima.

“Tek jučer raspravljali su o našim prijedlozima, ali više mi je žao da je vladin paket mjera tek jučer usvojen. Reakcija je zakašnjela, puno njih nisu vjerovali državi, otpuštali su ljude, tražimo mjere i za njih, takvih je 20 tisuća“, kaže Bernardić.



Bernardić kaže kako se SDP ponaša konstruktivno.

“Odmah smo izašli s prijedlogom mjera, prije 3 tjedna pozvali smo na rigoroznije mjere, i da su nas slušali sad bismo izlazili iz karantene“, uvjeren je šef SDP-a.

Dodaje da SDP mora javno progovoriti o svim važnim stvarima, i da ako je prvi sastanak o koronavirusu bio 9. siječnja, imaju legitimna pitanja.

“Moje je legitimno pitanje: Zašto kronično fali zaštitne opreme i zašto se kasnilo s mjerama dobra dva tjedna. Kada nema transparentnosti, događa se na ovo što se dogodilo u Splitu“, zaključuje Bernardić.

Poručio je i da nakon završetka pandemije više ništa neće biti kao prije.

“Naučili smo da država može bez birokracije, treba sve digitalizirati. Pokazuje se i da ne možemo živjeti samo od turizma i potrošnje, i to uvozne. Treba nam domaća proizvodnja, treba potaknuti ICT i kreativnu industriju, ovo je prilika za novi početak Hrvatske“, zaključuje za N1 vođa oporbe.

Komentari