Bauk: Mislim da aplikaciju trebaju dograditi tako da ugrade i broj Krunoslava Capaka, da ne moraju u izolaciju

Tomislav Kristo / CROPIX

Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a, u emisiji N1 komentirao je kreiranje aplikacije za praćenje zaraženih koronavirusom, kao i donošenje Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa.

“Mislim da aplikaciju trebaju dograditi tako da ugrade i broj Krunoslava Capaka, da mu se ljudi mogu javiti ako su bili u rizičnom kontaktu, da ne moraju u izolaciju”, rekao je na početku Arsen Bauk. “Svi koji su bili u kontaktu s gospodinom iz Bjelovara koji je zaražen su u samoizolaciji, osim gradonačelnika. Neka se onda i njima omogući testiranje i izlazak iz samoizolacije”, rekao je Bauk.

Oko uvida u privatne podatke se ne brine.

“Ministar je uvjeravao da je tu minimalno takvih podataka dostupno onima koji su aplikaciju pravili, tako da ću razmisliti hoću li skinuti aplikaciju”, rekao je Bauk.



Kazao je kako postoji nekoliko zahtjeva za ocjenu ustavnosti djelovanja Stožera.

“Bilo bi dobro da Sabor donosi neke odluke koje se donose dvotrećinskom većinom, možda i zbog tužbi građana koji traže odštetu od države. Ne mislim da bi odluke hrvatskog suda po pitanju ljudskih prava bile drugačije nego u Sloveniji i Austriji. Tu će se paziti na svaki zarez i svaku riječ, kako bi se našla sredina između postojeće ugroze i ograničenja prava, a o tome se trebalo govoriti kroz rasprave.

HDZ i Stožer kažu da je sve u skladu sa zakonom, i kažu da djeluju po članku 16. Ustava.

“Taj članak kaže da se nešto može suspendirati zakonom, a ne odlukama Stožera. To su fini pravni mehanizmi koje će Ustavni sud već sagledati, a šteta što do sada nije već sagledao, kako bi se ta tema povukla iz javne diskusije.

Utjecaj na Ustavni sud nije politički korektan i dozvoljen, bilo bi korektno da su se oni do sada vodili praksom drugih zemalja”, rekao je Bauk. Dodao je da Stožer imenuje vlada, i dok imamo ovu vladu koja ima povjerenje Sabora, sumnja da će se tu išta mijenjati.

“Sabor može napisati interpelaciju i zahtjev za opoziv, a on je prije tri dana dobio povjerenje. Na jesen možemo očekivati određene proceduralne akcije”, kazao je.

Bit će teško uvijek imati kvorum i dovoljno ruku za glasanje

“Svi zakoni su u konačnici isti, onaj tko drži kvorum pomaže i u vladajućoj većini. Oni će vjerojatno dogovoriti dinamiku glasanja jednom mjesečno ili u tri tjedna kada se skupe, a ako bude nešto hitno vjerojatno će pitati i opoziciju da im pomogne”, rekao je Bauk.

Kazao je kako bi prvo htio vidjeti prijedlog za online glasanje.

“Želim vidjeti točan prijedlog. Nisam za to, nego da se vizualno identificira osoba, više sam za videokonferenciju. Vjerojatno će biti neka izmjena ili dopuna poslovnika. Uvijek sam za izbjegavanje manipulacija”, kazao je Bauk.

Trebaju li predstavnici SDSS-a doći na Oluju?

“Zastupnici SDSS-a odgovaraju svojim biračima, mi ne možemo u njihovo ime govoriti što trebaju li ne. Mi smo uvijek sudjelovali na proslavi Oluje. Biračima mogu govoriti zašto mislim da je SDP bolji od njih”, kazao je.

Sutra je na glasanju Zakon o potresu, a kazao je da će oni sutra odlučiti kako će glasati.

“Sutra ćemo definirati svoj stav. Mislim da je Zakon o obnovi Zagreba potreban, a naše će glasanje ovisiti o sadržaju. Mislim da je za sve dobro da se zakon propusti u prvom čitanju, i da se riješe potrebna pitanja u drugom čitanju”, rekao je.

Premijer Andrej Plenković je prije sastanka u HDZ-u kazao kako dok oni rade neki grintaju.

“Mi radimo sve da je i ustavno i zakonito i dobro za zdravlje i gospodarstvo, to je ključna razlika između onih koji rade da osiguraju plaće, stabilnu vlast, europska sredstva i ekonomski oporavak i onih koji grintaju”, poručio je Plenković.

Arsen Bauk kazao je kako se ne pronalazi u tome.

“Nekada možda nešto kritiziram, ali ne bih rekao da grintam. Grintanje nije najbolji izraz za razgovore o nekoj temi”, rekao je Bauk za N1.

Komentari