Bartulica: Trebalo nam je sedam godina da se oporavimo od prošle krize, a ova će biti još duža i teža

Domovinski pokret Miroslava Škore održao je u četvrtak konferenciju za medije na temu “Što zapravo za Hrvatsku znače 22 milijarde eura?”.

Na konferenciji su u ime Kluba govorili Stephen Nikola Bartulica, Milan Vrkljan i Vesna Vučemilović.

“Od tih 22 mlrd.,eto koliko nama može biti na korist, moglo bi iznositi oko 15 mlrd eura. To nije automatski da će Hrvatska dobiti. Slovačka je dobila 33 mlrd. eura, dakle 11 više nego mi, a imaju manji očekivani pad BDP-a od nas. Nas najviše zanima kako će se to potrošiti. Dosadašnja praksa je bila netransparentna i korumpirana. Kad bi Hrvatska uspjela povući sve do zadnjeg eura, to bi na godišnjoj razini iznosilo šest posto ukupnog BDP-a. Zbog nedostataka provođenja reforma, tj. troškom nečinjenja, nakon prošle recesije Hrvatskoj je potrebno punih sedam godina da se oporavimo, a ova recesija, priznao je i ministar Marić, bit će duža i teža”, istaknuo je Barulica.

Dodao je da je dobro što je sporazum postignut, ali to ne garantira da će se Hrvatska oporaviti.



“Ova stara nova vlada do sada nije napravila ono što je obećala napraviti”, dodao je.

“Ono što ostaje upitno, a poučeni bivšim iskustvima je trošenje i raspodjela tih sredstava, a treba jako dobro promisliti o dinamici povlačenja tih sredstava”, rekla je Vučemilović

“Zabrinjava nas nekoliko stvari: nova ministrica regionalnog razvoja izjavila je da šalje Nacionalnu strategiju od 2021- do 20207. Umjesto da imamo strategiju do 2050. godine. Jesmo li mi to neki brod bez kormilara? Radimo li strategije samo da bi povlačili sredstva ili zato što imamo jasan plan i viziju budućnosti?”, dodala je.

Bartulica se osvrnuo i na verbalni okršaj između predsjednika i premijera, navodeći da građani od toga nemaju nikakve koristi te da njima odgovora privid sukoba i tvrde kohabitacije.

“Svi mi koji smo u javnom prostoru trebali bi voditi računa o načinu komunikacije, a razina komunikacije ostalih dužnosnika-njima na čast. Je li ispod razine komunikacije koju smatram prikladnom, to svakako”, dodala je Vučemilović.

Gepostet von Domovinski pokret am Donnerstag, 30. Juli 2020

Komentari