Bartulica: Prizori iz Srbije bude zabrinutost. Srbija ima autoritarno naslijeđe

N1

Član Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica bio je gost Newsrooma. Komentirao je aktualna događanja Srbiji vezana uz prosvjede koji su dva dana zaredom održani u Beogradu i ostalim gradovima u Srbiji, kao i netom održane parlamentarne izbore u Hrvatskoj.

Bartulica se na početku osvrnuo na prosvjede u Beogradu i ostatku Srbije.

“Oni prizori koje smo danas vidjeli, sigurno bude zabrinutost jer situacija nije mirna i može izmaknuti kontroli. Očito su ovi prosvjednici vrlo odlučni u stavu da ovo što radi Vučić nije opravdano. Srbija ima jedno autoritarno naslijeđe.

Nažalost, nisu se suočili sa svojom odgovornošću za ono što se radilo u Hrvatskoj i šire. Nadamo se da neće situacija izmaknuti kontroli. Za Hrvatsku je bitno da se što prije uvede red jer nije dobro da u susjedstvu imamo ovakve nemire”, smatra Bartulica.



Na relativno mlake reakcije ministra vanjskih poslova Gordana Grčića Radmana, Bartulica smatra kako HDZ objektivno ima problem što se Vučić želi pridružiti pučanima u Europskom parlamentu.

“Plenković će se morati odrediti što prije oko tog pitanja. Što se tiče Pupovca, teško je očekivati da će se on tako lako distancirati od Vučića”, smatra Bartulica.

Smatra kako će HDZ biti vrlo osjetljiv prema tom pitanju upravo zbog uloge manjinskih zastupnika u vladajućoj koaliciji. “Ne smijemo zaboraviti da se Vučić vidi u europskim pučanima, a tako ga vide i neki drugi europski čelnici”, rekao je Bartulica.

Upitan treba li blokirati Srbiju na europskom putu, rekao je: “Ja imam jedan takav stav da treba biti dosljedan što se tiče europskog puta Srbije. Ne smijemo biti popustljivi i trebamo inzistirati na ispunjavanju svih kriterija. Gospodin Vučić može poručivati da sve kontrolira, ali mislim da će ovaj pritisak i dalje trajati. Čeka nas zapravo burno ljeto, rekao bih tako”.

Parlamentarni izbori

Bartulica je kazao kako nitko nije očekivao ovakav ishod izbora, a pogotovo ovakvu razliku između HDZ-a i ljevice.

“ĐŠto se tiče Domovinskog pokreta, počeli smo s radom prije 2 mjeseca, kampanja se odvijala u vrlo teškim okolnostima. Mi smo transparentno poručivali da ne vidimo Plenkovića kao dio rješenja, nego više kao dio problema. Činjenica jest da svaka stranka ima birati vodstvo kakvo želi. Gospodin Škoro je na večer izbora korektno čestitao. Trebamo odvojiti što je izborna taktika, a što realnost nakon izbora”, istaknuo je Bartulica.

Ruža Tomašić odlučila je kao svoju zamjenu u Sabor poslati svog asistenta iz Bruxellesa koji je osvojio svega 19 glasova na izborima, čime Robert Pauletić neće postati saborski zastupnik.

“Ne bih ulazio u tu njihovu polemiku. Žao mi je da gospodin Pauletić neće biti saborski zastupnik. Osvojio je priličan broj preferencijalnih glasova. Ona je to odredila prije tko će nju zamijeniti u slučaju da prođe. Tako da je ljudima koji su trebali to znati dala do znanja”, rekao je Bartulica za N1.

Komentari