Bartulica Plenkoviću: Kakav je stav Vlade u sporu Mađarske i Poljske oko vladavine prava? Imate li razumijevanja?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica upitao je u Saboru predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o stavu u sporu koji Mađarska i Poljska imaju s Bruxellesom oko vladavine prava.

“Spomenuli ste spor oko Mađarske i Poljske, ali nismo čili ništa o stavu vaše Vlade o tom sporu. Da li imate razumijevanje za držanje te dvije zemlje u ovoj situaciji ili ste više na strani onih koji žele vezati korištenje europskih sredstva uz njihove shvaćanje vladavine prava?”, pitao je Bartulica.

“Budući da mi ne spadamo u vladu i režime koje vi možete nazivati da su nalik na Aleksandra Lukašenka, ova hrvatska vlada i ova hrvatska država nema problem sa vladavinom prava, nema problem sa mehanizmima nadzora vladavine pravom u Europskoj uniji po člancima ugovora niti po novome mehanizmu koji smo nedavno spominjali ovdje u raspravi, a još manje u mehanizmu koji se odnosi na korištenje europskih sredstava”, odgovorio je Plenković.

Dodaje kako Hrvatska s tim nema problem te da je to njegov vrlo jasan stav koji je iznosio na Europskom vijeću kada su pregovarali o zaključcima i nalaženju kompromisa u srpnju.



“Sada su na stvari novi pregovori koji se vode između vijeća, parlamenta i komisije. Naš je stav da načelno trebamo ostati u okvirima dogovora iz srpnja, a kroz provedbene elemente pronaći kompromis između ove dvije članice i parlamenta i za to ćemo se se zalagati”, navodi.

Komentari