Bartulica o aferi Obamagate: Biden je osobno umiješan u cijelu zloporabu moći i ne može se iz toga izvući

COK

Sjedinjene Američke Države osim pandemije trese i prvorazredni politički skandal koji poznavatelji prilika nazivaju trilerom koji bi trebao zabrinuti svakog Amerikanca.

Naime, u tamošnje medije iscurili su dokumenti koji teško optužuju bivšeg predsjednika Baracka Obamu i njegova potpredsjednika Joea Bidena da su koristili FBI i tajne službe za prisluškivanje aktualnog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog stožera te izmišljali afere o upletenosti Rusije u američke izbore, zbog čega su neki članovi Republikanske stranke s iznuđenim priznanjima čak završili i u zatvoru. Američki predsjednik tu je aferu na Twitteru nazavao Obamagate.

Profesor političke filozofije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu doc.dr. Stjepo Bartulica, koji je rođen i odrastao u SAD-u, kao vrsni poznavatelj političkih odnosa s druge strane Atlantika u komentaru kaže da je riječ o neviđenoj zloporabi moći koju Sjedinjene Države ne pamte u novijoj povijesti jer se radi o tome da je cjelokupan obavještajni sustav upregnut u političke svrhe, odnosno u špijuniranje izabranog predsjednika.

Bartulica pri tom napominje da je ovo puno ozbiljnija afera nego ona s predsjednikom Richardom Nixonom i to iz jednostavnog razloga – u aferi prisluškivanja Demokratske stranke (Watergate) Nixon za to nije znao, a ostavku je morao podnijeti jer je pokušao zaustaviti istragu, dok je u ovom slučaju Bijela kuća itekako upletena, čak štoviše, organizirala je prisluškivanje predsjednika, a na sastancima na kojima je to dogovarano osobno su sudjelovali Obama i Biden.



“Ovu aferu koja teško optužuje Obamu i Bidena ne mogu opravdati ni najveće televizijske mreže u SAD-u koje su sklone ljevici i Obami, poput CNN-a i CBS-a te Washington Posta i New York Timesa koji već tri godine stvaraju histeriju protiv Trumpa, a na kraju je sve ispalo suprotno od onoga što su iskonstruirali u medijma”, navodi Bartulica dodavši da je u cijeloj priči posebno nastradao ugledni general Michael Flynn kojemu je, kaže, Obama sve smjestio.

Bartulica inače napominje da CNN u SAD-u posprdno zovu Clinton News Network, ali i da sam CNN više “ne glumi objektivnost” i da zagovara ljevičarsku agendu, poput New York Timesa koji je napadima na Trumpa srozao svoj ugled tobože objektivnog medija, dok je Washington Times kupio vlasnik Amazona Jeff Bezos kako bi se mogao obračunavati s neistomišljenicima.

U aferi bi mogao posebno nastradati Biden, kaže Bartulica, jer je osobno umiješan u cijelu zloporabu moći i ne može se iz toga izvući budući da ga objavljeni dokumenti direktno optužuju, a prevelika bliskost Obamine administracije s Kinom, kaže Bartulica, postat će velika tema u američkoj javnosti koju će Trump itekako iskoristiti u predizbornoj kampanji, piše Dnevno.hr.

Komentari