Banožić o aferi vjetorelektrana: Svaki dan nas kontaktiraju, pritisci su svakodnevni. Svatko pokušava što manje platiti

Srdjan Vrancic / CROPIX

Policijski USKOK prisluškivao je Josipu Rimac mjesecima. Ministar državne imovine Mario Banožić spominje se kao osoba na koju je pokušala utjecati Josipa Rimac.

Upitan je li točno da je Josipa Rimac pokušala utjecati na njega kako bi se pogodovalo poduzetnicima, Banožić odgovara: “Pa ja bih to prije rekao ovako, da je Ministarstvo državne imovine u svojem obavljanju posla uime Republike Hrvatske prije svega treba napraviti procjenu svake aktivnosti, svakoga posla. Moja osobna procjena i procjena službenika koji rade na tom predmetu bila je da to nije dobro za Republiku Hrvatsku, nije dobro za proračun Republike Hrvatske i to je bila naša procjena. Isto kao što je moja procjena da kod davanja ovakvih izjava moram biti uistinu oprezan, s obzirom na to da je riječ o istražnom postupku”.

Potom pojašnjava: “Naknada za šumsko zemljište iz predmeta koji potječe prije 5-6 godina, ovdje kod nas je bila određena odluka temeljem koje je investitor trebao isplatiti određenu naknadu za šumsko zemljište”.

‘Svaki dan nas kontaktiraju’

“Nije vam to ništa neuobičajeno da u svakom od predmeta gdje je vlasnik Republika Hrvatska da vas netko pokušava kontaktirati i stvoriti nekakvu povoljniju poziciju za investitora. To je nešto što svakodnevno ja i svi službenici u Ministarstvu državne imovine su izloženi tome. Stvar je u tome hoćete li vi nešto učiniti ili ne. Ako treba nešto pomoći, prikratiti postupak, ubrzati da se što prije dođe do investicija, ja sam prvi za to. Međutim, ako procijenite da je to nešto što nije dobro, što je loše za hrvatsko društvo, tada to jednostavno ne učinite i sad, ako to netko može prihvatiti prihvati, ako ne dobro”, pojašnjava Banožić.



Ministar je pojasnio i što bi tu bilo loše za Hrvatsku.

“Loše je to ukoliko bi došlo do nekakvih radnji koje se tražilo od Ministarstva državne imovine, mi bi u tom slučaju smanjili prihod koji bi došao u proračun Republike Hrvatske”, ističe Banožić.

“Znači, svatko pokušava što manje platiti. Svatko pokušava što više skratiti nekako proceduru i to je to”, rekao je.

Na pitanje nije li mu bilo neobično da ga zove i da ga to pita, odgovara: “A gledajte, nije mi neobično zato što me svaki dan ljudi zovu. Svaki dan”.

Rekao je da bi se odazvao na ispitivanje Uskoka ukoliko ga pozovu jer je to njegova obaveza, ali kako ga dosad nisu zvali.

Utjecaj afere na HDZ

“Ja sam to već nekoliko puta davao izjavu i ponovit ću to sada. HDZ je odavno odlučio se na borbu protiv korupcije. Prvenstveno je to učinila među svojim redovima, a onda to treba činiti i dalje. Tako da svi oni koji drže neka predavanja o HDZ-u kao koruptivnoj organizaciji, prvo trebaju gledati među sebe i svoje redove što su to činili kroz sve ove godine. Nijedan od ovih predmeta vam nije star godinu ili dvije”, odgovara ministar na pitanje hoće li se ova uhićenja negativno odraziti na HDZ.

Upitan je li Rimac bila nezadovoljna odbijenicom, za N1 je rekao: “Pa ne znam. Nisam dobio taj dojam, niti sam imao priliku utvrditi dojam kakvo je zadovoljstvo imala ili nije imala zadovoljstvo. Mislim da tko me poznaje, da su kod mene stvari jasne – da ili ne”.

Komentari