Bandićev suradnik zbog bolesti ne dolazi na sud, ali putuje preko granice, kandidirao se na izborima, vozi…

Slobodan Ljubicic. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Telegram je objavio da je USKOK je došao do snimki Slobodana Ljubičića, jednog od najbližih suradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, optuženog u aferi Agram, kako prelazi granicu, te do podatka da se kandidirao na lokalnim izborima, iako se na sudu ne pojavljuje jer je, tvrde vještaci, teško bolestan.

U siječnju prošle godine RTL je objavio da su liječnici vještaci na Županijskom sud u Zagrebu zaključili da je Ljubičić trajno nesposoban pratiti raspravu zato što je teško bolestan. Bila je riječ o suđenju zbog navodnog namještanja natječaja za odvoz otpada, u kojem se teretilo njega, Milana Bandića i Petra Pripuza.

Telegram podsjeća da je upravo to bilo razlogom zašto je tada postupak protiv Ljubičića, inače bivšeg šefa Zagrebačkog holdinga, razdvojen u poseban proces. Vještaci su mu, naime, utvrdili tešku kognitivnu disfunkciju, problem s govorom, s razumijevanjem i sa snalaženjem u vremenu i prostoru.

Konačan zaključak je bio da je Slobodan Ljubičić raspravno nesposoban.



Istovremeno, Ljubičića se moglo vidjeti kako šeće Zagrebom, primjećuje Telegram, a USKOK je sada otkrio i da bez problema upravlja automobilom. Na temelju podataka koje su istražitelji USKOK-a pribavili iz MUP-ovog sustava, Ljubičić je u posljednjih godinu dana osam puta prelazio državnu granicu.

Prebrzo vozio 

Utvrđeno je da je 25. svibnja, prije samo nekoliko dana, bio u Srbiji, kamo je putovao preko Bajakova. U veljači je evidentiran na graničnom prijelazu Kamensko i Stara Gradiška, lani u lipnju na Bregani i Jurovskom Brodu, te još dvaput na Bajakovu.

Osim toga, početkom veljače i krajem ožujka ove godine prometna policija uhvatila ga je u prebrzoj vožnji. Splitska prometna policija naplatila mu je kaznu od 250 kuna. Toliko je platio i kada ga je kamera Policijske postaje Slunj u Rakovici snimila također da krši ograničenje brzine vožnje.

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković prezentirao je danas na Županijskom sudu u Zagrebu i kandidacijsku listu od 23. travnja 2021., na izborima za članove Mjesnog odbora Stjepan Radić. Na njoj je za Stranku Milan Bandić 365 bio kandidiran i Ljubičić.

“Zbog svega toga tražimo da se provede novo vještačenje kako bi se ustanovilo je li Ljubičić raspravno sposoban”, zatražio je Mišković od suda na kojem se Ljubičić nije pojavio niti danas, prenosi RTL.

Slijedi novo vještačenje

Njegova odvjetnica poslala je sudskom vijeću potvrdu iz koje proizlazi da svaki dan mora ići u dnevnu bolnicu. Osim toga liječnici su mu navodno savjetovali da zbog epidemije covida-19 ne bude u kontaktu s puno ljudi.

Ljubičić je na sudu viđen na samom početku procesa za aferu Agram u listopadu 2018., kada su se on i još jedan optuženik smijuljili dok se čitala optužnica.

Predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Rahela Valentić, kada je čula nove argumente USKOK-a, naložila je da se Ljubičića još jednom vještači te da se provjeri je li sposoban pratiti suđenje.

Komentari