Bandić nenamjenski potrošio 22 milijuna kuna proračunskih zaliha. Ta sredstva se koriste za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda

Prema dostupnim podacima u razdoblju od 4 godine, od 2015. do 2018., u zagrebačkom proračunu izdvojena su 22 milijuna kuna na ime proračunske zalihe. Sav taj novac, koji bi u sadašnjoj situaciji puno značio građanima pogođenim epidemijom i potresom, gradonačelnik je nenamjenski potrošio i razdijelio, između ostalog, raznim župama po Hrvatskoj i BiH, objavio je Radio student na društvenim mrežama.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

Državna revizija upozorila na trošenje

“Bandić nenamjenski potrošio 22 milijuna kuna proračunske zalihe!

Proračunska zaliha su namjenska sredstva koja se koriste za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda, epidemija, ekoloških nesreća i sličnih događaja koji se ne mogu predvidjeti. Prema dostupnim podacima u razdoblju od 4 godine, od 2015. do 2018., u zagrebačkom proračunu izdvojena su 22 milijuna kuna na ime proračunske zalihe. Sav taj novac, koji bi u sadašnjoj situaciji puno značio građanima pogođenim epidemijom i potresom, gradonačelnik je nenamjenski potrošio i razdijelio, između ostalog, raznim župama po Hrvatskoj i BiH.



Sredstvima proračunske zalihe financirali su se catering na dočeku nogometaša (106.000,00 kn!), tradicionalno prelo mladeži u Subotici, orgulje za župu sv. Nikole biskupa u Zelini i čitav niz sličnih aktivnosti. Državna revizija je u svom izvješću (http://www.revizija.hr/datastore/filestore/180/ZAGREB.pdf) upozorila na nenamjensko trošenje, ali gradonačelnik je i nakon upozorenja još nekoliko mjeseci nastavio s istom praksom, o čemu je pisao portal H-Alter (https://www.h-alter.org/…/proracunska-zaliha-kao-gradonacel…).

Iznos od 5 milijuna kuna koji je predviđen u proračunu za 2019. godinu na ime zalihe, zadnjim rebalansom preusmjeren je na plaćanje tekućih izdataka. Čista ‘sreća’ je da su se epidemija i potres u Zagrebu dogodili početkom godine, pa proračunska zaliha za 2020. godinu u iznosu od 5 milijuna kuna još nije potrošena za razne gradonačelnikove ‘vizije’. S obzirom na razmjere šteta koje su uzrokovale dvije istovremene nepogode, iznos će se nekome možda učiniti zanemariv, ali gradonačelnikov odnos prema proračunskoj zalihi vrlo jasno ukazuje na izostanak bilo kakvog suvislog plana upravljanja gradom čiji je cijeli proračun kreiran kao bankomat bez limita za njegovu klijentelističku mrežu”, piše na stranici Strah od slobode Radio studenta.

 

Komentari