Bandić je šefu Vodoopskrbe dao u zakup prostor za kafić na Dolcu. Nećete vjerovati koliko ga malo plaća

Zeljko Puhovski / CROPIX

Nakon što je Zoran Šprajc u RTL Direktu otkrio kako je aktualni direktor zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje (ViO), Marin Galijot, od Grada prije dvije godine dobio javni prostor za postavljanje terase ispred svog kafića na Dolcu, Telegram doznaje novi detalj o privatnim poslovima šefa komunalnog poduzeća s Gradom Zagrebom. Galijot je, naime, s Gradom 2014. potpisao i ugovor o zakupu 12 kvadrata poslovnog prostora, također na Dolcu.

Galijot je još 2013. osnovao tvrtku Kaptol Gradnja. Iduće godine, 8. travnja 2014. ta tvrtka s izvjesnim Josipom Galiotom, koji je dio nekretnine kupio iste godine, sklapa ugovor o zakupu 12,16 m2, odnosno 6/20 poslovnog prostora na adresi Dolac 7. Kako je s preostalih 14/20 tog prostora upravljao Grad, Kaptol Gradnja im se odmah obratila.

Već 24. travnja gradonačelnik Milan Bandić donosi zaključak koji omogućuje Kaptol Gradnji da od Grada zakupi preostalih 12,16 m2 poslovnog prostora na adresi Dolac 7 za 751,61 kuna bez PDV-a mjesečno, odnosno 9.019 kuna bez PDV-a godišnje. Galijotova tvrtka tako je u mjesec dana stekla 24 m2 na Dolcu te potom tamo otvorila kafić Kumica.

Bandić mu dodijelio i javnu površinu

Akti gradonačelnika, stranica na kojoj se objavljuju sve odluke prvog čovjeka grada, otkrivaju kako Galijotova tvrtka od Grada, još od 2016., redovno dobiva i 15 metara kvadratnih javne površine ispred tog kafića za postavljanje otvorene terase.


Gradonačelnik im je tako odobrio površinu za terasu 26. travnja 2016., 17. veljače 2017., 24. svibnja 2018., 4. travnja 2019. i 1. siječnja 2020. Iz razloga koji nije naveden 18. ožujka ove godine Bandić im je oduzeo tih 15 kvadrata, ali im ih je potom opet dodijelio u zaključku od 13. svibnja.

Financijski izvještaji Kaptol Gradnje pak otkrivaju da je kafić Kumica jedini izvor prihoda, ali je očito da on u posljednje vrijeme ne posluje pozitivno. Gubitak tvrtke 2018. iznosio je 14.852 kune, a lani se popeo na 53.031 kunu.

Galijot ne odgovara

Telegram je u srijedu cijeli dan pokušavao doći do gospodina Galijota kako bi utvrdili detalje, ali na fiksni broj njegova ureda u Vodoopskrbi i odvodnji nitko se nije javljao. Na broj naveden uz Kaptol Gradnju javila se jedna žena koja je rekla da ne smije dati broj direktora te da tvrtka nema email adresu na koju bismo mogli poslati upit.

Kada su napokon dobili njegov direktni broj, Galijot je odbio poziv i poslao SMS poruku u kojoj je stajalo: “Napisati molim. Hvala.” Stoga su mu i napisali konkretna pitanja oko tvrtke i kafića, ali se nakon toga više nije javio.

Marin Galijot, koji je na čelu Vodoopskrbe od 2018. ovih je dana u fokusu javnosti nakon što je Zagreb za posljednjeg nevremena poplavljen, a mnogi krivca vide upravo u Vodoopskrbi i odvodnji, odnosno činjenici da sustav odvodnje u glavnom gradu sve teže funkcionira. S druge strane gradonačelnik, koji je za Galijota ranije izjavio da je “najbolji direktor od svih direktora” misli da su građani sami krivi za štetu jer su podrume i suterene adaptirali u stanove.

Komentari