Bandić i HDZ odbili nabaviti seizmološku opremu. Kalinić se opravdao zakonom iz 1985!!!

Milan Bandić/Zeljko Lukunic/PIXSELL

Novi snažni potresi s epicentrom kod Petrinje, a koji su ozbiljno zatresli i Zagreb, Seizmološkoj službi Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu pružit će korisne podatke pomoću kojih će dobiti bolju sliku trusnog područja.

No, prikupljenih je podataka moglo biti znatno više, i mogli su biti puno korisniji, da ta služba ima potreban broj akcelerografskih postaja. Trenutačno ih imaju četiri. Riječ je o uređajima koji mjere razinu štete nakon potresa.

Nezavisni gradski zastupnik Marko Torjanac već je netko vrijeme svjestan problema oko nedostatka ovih uređaja pa se javio stručnjacima na PMF-u koji su mu objasnili kako bi im, za početak, bilo dovoljno i 25 novih akcelerografskih postaja. Njihova nabavka koštala bi 2.156.250,00 kuna s PDV-om. Torjanac je stoga sredinom listopada zagrebačkoj gradskoj Skupštini poslao razrađeni prijedlog za njihovu nabavku i održavanje. U njemu je naveo kako će to omogućiti “minimalnu zadovoljavajuću razinu prikupljanja i obrade seizmoloških podataka za područje Grada Zagreba”.

No, na pretposljednjoj sjednici, 27. listopada, većina zastupnika, a koju čine zastupnici stranke Milana Bandića te zastupnici HDZ-a, taj je prijedlog glatko odbila. Naime, prije nego što je on uopće stigao na glasanje, o Torjančevu prijedlogu negativno su se izjasnili Odbor za sigurnost i prevenciju urbanih rizika gradske Skupštine, kojeg vodi Bandićeva zastupnica Irena Cajner Mraović, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić te sam gradonačelnik Milan Bandić, piše Telegram.



Misle da su već dovoljno uložili

U očitovanju Kalinićev ured navodi kako je Grad Zagreb od 2009. pa do danas u nabavu opreme za potrebe Seizmološke službe uložio ukupno 843.000,00 kuna, i to za nabavku četiri seizmografa i četiri akcelerografa. Smatraju da su time već dovoljno pridonijeli.

Osim toga, Kalinić naglašava i kako je Zakonom o seizmološkim poslovima iz 1985. propisano da seizmološke poslove od posebnog društvenog interesa obavlja PMF, a sredstva se osiguravaju u budžetu Socijalističke Republike Hrvatske.

“Nužnost izmjene zakonodavnog okvira koji regulira seizmološke poslove, kao i ulaganje u opremu i rad Seizmološke službe u Republici Hrvatskoj, je nesporna, no osiguravanje financijskih sredstava… nije u nadležnosti jedinica lokalne i područne samouprave”, zaključio je Kalinić, a s tim se složio i njegov šef Bandić.

Komentari