Bakir Izetbegović prijeti: BiH ima ‘strahovito oružje’ u svojim rukama

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je kako Bosna i Hercegovina ima na raspolaganju “strahovito oružje” pa je poručio kako bi o tome trebali razmisliti svi oni koji imaju zle namjere prema toj zemlji.

Izetbegović je tijekom dana posjetio tvornicu oružja i streljiva Binas kod Bugojna gdje su mu demonstrirali učinkovitost nekih od njihovih proizvoda, a čelnik vladajuće bošnjačke stranke nakon toga je novinarima kazao da je impresioniran viđenim.

Riječ je o granati koja ide preko 2000 metara

“Prisustvovali smo prezentaciji nove granate proizvedene u Binasu u Bugojnu dometa preko dvije tisuće metara i koja puca vrlo frekventno i rafalno. Dakle, strahovito oružje u rukama Bosne i Hercegovine”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je svaki napredak koji vojna industrija BiH učini “korak prema učvršćenju mira”.


“Ovo je jedna obeshrabrujuća poruka za sve one koji eventualno imaju loše namjere u odnosu na BiH”, dodao je Izetbegović oduševljen učinkom bacača granata i streljiva koje se izrađuje u Bugojnu.

Izetbegović je prije dvije godine izazvao niz reakcija nakon najave da će BiH, odnosno Federacija, snažnije razvijati svoju vojnu industriju “za ne daj Bože”.

Novalić: Raste prodaja oružja

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić, koji je danas s Izetbegovićem posjetio bugojansku tvornicu, potvrdio je da će u tom entitetu nastaviti ulagati u vojnu industriju s ciljem znatnog povećanja njezinih kapaciteta kako bi dosegnuli godišnju proizvodnju do 500 milijuna eura.

“Prodaja naoružanja raste unatoč svim vapajima da nema ratova”, obrazložio je te planove Novalić.

Vojna industrija u BiH, čiji su pogoni gotovo u cijelosti koncentrirani na području Federacije BiH, iz godine u godinu se više izvozi, a dominiraju različite vrste streljiva.

Vrijednost izvezenog streljiva u prošloj godini bila je nešto veća od 120 milijuna eura, a ono se prodavalo u pedesetak država, no najveći su kupci bile arapske zemlje poput Saudijske Arabije i Egipta, piše Index.

Komentari