Bačić: Postupno ćemo ukidati obvezne članarine za male tvrtke i male poduzetnike; Hrebak: Nema ‘ako’, nego ‘kad’

Na sastanku vladajuće većine na Markovom trgu bilo je govora o ukidanju obavezne članarne Hrvatskoj gospodarskoj komori. Evo kakve su izjave dali sudionici sastanka.

Bačić: Cilj je da najkasnije 1. svibnja zakon o HGK ide u raspravu

Nakon sastanka izjavu je dao HDZ-ov Branko Bačić. Kazao je da se na sastanku raspravljalo i o pandemiji te situaciji na potresu pogođenom području.

“Naglasili smo potrebu da ministarstvo gospodarstva krene u izradu novog zakona o HGK-u, a u pravo na tragu našeg zaključka kojeg smo kao vladajuća većina usvojili u petak u Saboru i na osnovnim načelima koje smo tada utvrdili. Naš stav je da jedan od temeljnih postulata budućeg zakona se svodi na postupno ukidanje obvezne članarine za male tvrtke i male poduzetnike. Sam prag prihoda koji bi predstavljao ukidanje članarine ćemo definirati. Za one velike poduzetnike bi išli u rasterećenje i smanjivanje samog iznosa članarine, piše N1.

Druge postavke se temelje na okretanju komore tržištu i boljem korištenju EU fondova iz kojih bi se komora mogla financirati. To je jedan okvir na temelju će ministarstvo pripremiti zakonski okvir. Naš je cilj da kroz travanj, najkasnije 1. svibnja sam zakon ide u javnu raspravu kako bi ga prije ljetne stanke mogli raspraviti”, kazao je Bačić.



“Za velike poduzetnike bi ostavili određeni iznos članarine koji bi predstavljao daljnje financijsko rasterećenje, ali bi bio obvezatan s obzirom na usluge koje bi Komora predstavljala i pomagala tim poduzetnicima. To je okvir oko kojega ćemo se još dogovarati”, dodao je Bačić.

Rekao je da je i Dario Hrebak sudjelovao na sastanku i da je zadovoljan razgovorom.

Hrebak: Nema ‘ako’, nego ‘kad’

Podsjetimo, Tomislava Ćorića nije potvrdio da će uistinu doći do ukidanja članarine HGK-u za sve, Dario Hrebak danas komentira: “Nema ‘ako’, nego ‘kad’. Meni je jedino relevantno ono što ja osobno dogovorim s predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade i još uvijek čvrsto vjerujem da se zakoni donose u Hrvatskom saboru, nigdje drugdje”, kazao je Hrebak.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kaže za N1: “Ova članarina neće u bitnom primijeniti stav prema HGK. Želimo li reformu komore, pristup komore prema poduzetnicima mora se promijeniti. Usluge i servisi koje komora mora nuditi moraju biti prepoznatljivi kod svakog poduzetnika. Tada, u tom slučaju, svaki poduzetnik bit će spreman platiti 42 kune koje plaća velika većina njih, ovisno o veličini i prihodu”, rekao je Darko Horvat.

HDZ-ov Branko Bačić kaže da je prijedlog da se ide u postupno ukidanje članarine za male poduzetnike. “Definirao bi se prag prihoda za tvrtke koje ne bi trebale plaćati, kao i od kojeg će se praga članstvo naplaćivati”, rekao je Bačić.

Komentari