Bačić otkrio da su raspravljali o opozivu Milanovića: Ne mogu procjenjivati Milanovićevo psihičko zdravlje

screenshot: VL

Predsjednik kluba HDZ-a i potpredsjednik stranke Branko Bačić gostovao je u TV Studiju Večernjeg lista gdje je govorio o burnim događajima prošlog tjedna, odnosu s predsjednikom Zoranom Milanovićem i izgledima da se do roka u srpnju imenuje novi predsjednik Vrhovnog suda. 

“Izbor predsjednika Vrhovnog suda je u ovlasti i predsjednika Republike i u Hrvatskom saboru. Ono što smo mi od prvog dana očekivali je da predsjednik u potpunosti konzumira svoje ustavno pravo, ali da taj postupak bude usuglašen s Ustavom. Mi smo očekivali da će nakon raspisanog javnog postupka predsjednik provesti proceduru do kraja. To se nije dogodilo. Predsjednik je dostavio Saboru prijedlog kandidatkinje. Mi smo reagirali tako što smo prijedlog dali na doradu. Nakon toga se tražila ocjena ustavnosti Zakona o sudu”, kazao je Bačić i istaknuo kako Milanovićeva kandidatkinja Zlata Đurđević prihvaćanjem kandidature diskvalificirala samu sebe kad je riječ o HDZ-u.

Kazao je kako se Đurđević ima pravo kandidirati i može je Milanović predložiti Saboru, no zastupnici su ti koji imaju pravo odlučiti. Upitan je li Milanović u tom dijelu prekršio Ustav, rekao je sljedeće:

“Predlažući protivno Zakonu o sudovima, predsjednik je prekršio Ustav. Drago mi je što je shvatio i vratio se u ustavnopravni okvir. No, uz jednu ogradu. Državno sudbeno vijeće prije nego otvori novi poziv, treba zaključiti prethodni. Kao što znate, jedan od kandidata Šime Pavić rekao je ukoliko u tom postupku budu narušena njegova prava da će on pokrenuti ustavnu tužbu. Na DSV-u je da dovrši posao. Bačić je kazao kako ne zna znači li to hoće li se tražiti objašnjenje od DSV-a, jer nije pravnik, no isto tako smatra kako ne bi bilo dobro da nešto ostane za idući izbor za predsjednika Vrhovnog suda.“HDZ nema kandidata za predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je i pozvao sve koje mogu i koji imaju program da se jave. Govoreći o porukama koje je primio Milorad Pupovac od predsjednika, ustvrdio je kako su neprimjerenog sadržaja.

Osvrnuo se i na optužbe Pupovca o tome da je Milanović prekršio Ustav stavljajući pritisak na zastupnike manjina.

“Trenutak u kojem predsjednik Milanović naziva zastupnike može se granično ocjenjivati. Ne znam je li takvo nazivanje protuustavno. Nazivanje zastupnika nije eklatantno kršenje ustava koje bi moglo biti razlog za opoziv predsjednika. No predlaganje predsjednika Vrhovnog suda je bilo, no onda se vratio.

Bačić je objasnio kako su zastupnici komentirali u trenutku kad je Milanović inzistirao na svojoj kandidatkinji da je to temelj za opoziv:

“Mi smo raspravljali o opozivu, ali takvu odluku nismo donijeli. Ako predsjednik ostane u ovakvim okvirima, nećemo ga ni pokretati.”

Osvrnuo se i na nedavnu komunikaciju predsjednik Milanovića u javnosti posljednjih dana.

“Nitko ne može opravdati ovakav govor predsjednika. Mislim da je to neprimjereno. To je nezabilježeno od osnutka Hrvatske. Nije mi jasno zašto to predsjednik radi. Način na koji predsjednik postupa narušava dužnost koju zastupa. Misli kako Milanović ne stoji najbolje u anketama, ako ga se ide uspoređivati s njegovim prethodnicima. Upitan je li zabrinut za Milanovićevo psihičko zdravlje, kazao je kako on ne može ići dijagnosticirati ničije zdravlje i da poziva predsjednika da se vrati u neki normalni okvir rasprave sa svojim neistomišljenicima.

Istaknuo je kako je HDZ spreman na razgovor s Milanovićem.

“Nismo mi oni koji su krenuli s uvredama”, ustvrdio je i kazao kako će pokretati nekakav postupak protiv Milanovića, piše Večernji list.

 

 

Komentari