Bačić: HDZ ide po pobjedu na izborima, koalirat ćemo bliskim strankama, što očito nije SDP

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

HDZ na izbore ide po pobjedu na izborima, poručio je u četvrtak predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić, navodeći da će stranka nakon izbora koalirati s svjetonazorski i programski bliskim strankama, “što očito nije SDP”.

“HDZ na ove izbore ide po pobjedu. Naši građani će moći birati između kandidata za premijera Andreja Plenkovića i Davora Bernardića, a uvjeren sam u pobjedu HDZ-a. Nakon izbora ćemo koalirati s nama svjetonazorski i programski bliskim strankama, što očito nije SDP”, izjavio je Bačić za N1 televiziju.

Pozdravio je odluku vladajuće koalicije po kojoj se Sabor raspušta u ponedjeljak, 18. svibnja, a predsjednik Republike Zoran Milanović obaviješten je kako ima mogućnost raspisati izbore za 21. ili 28 lipnja te 5. ili 12 srpnja.

“Donijeli smo odluku koja je dobra za Hrvatsku kao bi donijeli vrijedne i važne reformske mjere, kako bismo uspjeli odgovoriti izazovu da u idućoj godini gospodarstvo raste s visokom stopom od šest, sedam posto. Da bi se taj rast mogao dohvatiti potrebno je na vrijeme formirati vladu, konstituirati sabor i donijeti mjere”, istaknuo je.



Te mjere i reforme, dodao je Bačić, HDZ će predstaviti u svom izbornom programu kojim će najaviti kako i na koji način vidi Hrvatsku nakon koronakrize.

Izbore ćemo organizirati kako to dozvoli epidemiološka situacija

“A možda nas na jesen čeka i pravi razvoj gospodarske krize jer to je onaj razlog zbog čega se ide ranije na izbore, kako bi HDZ ostvario bolji rezultat. Izbore ćemo organizirati onog trenutka kada ocijenimo da to dozvoljava epidemiološka situacija”, rekao je.

Na oporbene kritike da su “izbori HDZ-ova igra” odgovorio je kako će građani na izborima moći birati između onih koji su uspješni, koji su organizirani, koji se znaju nositi sa svim izazovima. “To smo pokazali u protekle tri i pol godine, a prije svega smo pokazali kako se znamo nositi s koronakrizom”, naveo je.

S druge strane, dodao je, su oni koji su neorganizirani, koji ne znaju, koji nisu uspješni, koji prihvaćaju ideološke podjele “i kojima očito odgovara kaos u ovim trenucima”.

Upitan hoće li na HDZ-ovim izborim listama biti i članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite, Bačić je odgovorio kako će stranka na liste postaviti najjače ljude, ali da unutar stranke o tome još nisu razgovarali. “U svakom slučaju, HDZ ima dovoljan broj kvalitetnih ljudi za pobjedu na ovim izborima”, istaknuo je.

Hrvatska se kao malo koja država znala nositi s koronakrizom

Na pitanje je li HDZ koristio Stožer radi vlastite promocije, kako to tvrdi oporba, odgovorio je da se Hrvatska kao malo koja država znala nositi s koronakrizom, prije svega sa zdravstvenim aspektima krize.

“Mislim da je Stožer sjajno odradio taj posao pa smo po tom pitanju među najjačim državama u Europi”, naglasio je.

Upitan hoće li HDZ na izborima surađivati i s HNS-om, s kojim je sada u vladajućoj koaliciji, Bačić je kazao kako će koalirati sa svima onima s kojima su i u ovom mandatu surađivali, “jer se pokazalo da je takva koalicija definirala političku stabilnost Hrvatske”.

Ne misli da je moguća nova, treća koalicija s Mostom.

“Mi smo dva puta pokušali s Mostom, očito nije dorastao suradnji u vođenju države. Prema tome, teško da bi više s Mostom mogli nastaviti suradnju”, zaključio je Bačić.

Komentari