Avdagić o inauguraciji Bidena: ‘Takva količina tijela koja osiguravaju skup daju veliku dozu sigurnosti, ovo će proći bez problema’

hrt

Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika demokrata Joe Bidena, koja se tradicionalno održava 20. siječnja u Washingtonu, drugačija je od svih inauguracija dosad. Zbog pandemije građani neće moći prisustvovati već mogu od kuće virtualno pratiti prisegu 46. predsjednika Sjedinjenih Država.

Također, više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde i vojnih rezervista raspoređeno je po zabarikadiranom gradu zbog napada pristaša Donalda Trumpa koji su 6. siječnja ušli u Kapitol i sukobili se s policijom.

Postavljene su i žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitilo spomenike kao što su Bijela kuća i Kapitol ili kako bi se zatvorile glavne prometnice.

Američka policija opetovano upozorava da su prijetnje novih oružanih napada skupina krajnje desnice realne. Bit će na velikom oprezu tijekom cijelog povijesnog dana.



Geopolitički analitičar Denis Avdagić nam govori kako je sada nemoguće prognozirati hoće li opet biti napada.

“Čini mi se da su mjere koje su poduzete u formi osiguranja nešto što je van presedana što se tiče zapadnog svijeta. Takva količina, što se kaže, tijela koja osiguravaju skup daju veliku dozu sigurnosti i mislim da će to proći sve u redu”, ističe.

Dodaje kako američke službe koriste jako puno tehnologije i misli da to otklanja mogućnost, barem nečega, velikog.

“Je li moguć nekakav manji incident ili bolje rečeno, ne na lokaciji samog održavanja inauguracije nego na nekim drugim mjestima uvijek je takva mogućnost otvorena, ali mislim da će ovo proći bez problema, i da će, dapače, ovakvih problematičnih situacija s vremenom biti sve manje što će ljudi više i više shvaćati da su izbori doista završili”, zaključuje.

Posebna emisija na televiziji

Joe Biden će nakon prisege održati tradicionalni govor u kojem će staviti naglasak na pomirbu Amerikanaca. Nastupit će pop zvijezda Lady Gaga koja će otpjevati američku himnu i latino diva Jennifer Lopez.

Tijekom poslijepodneva položit će vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom.

Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Joe Biden uputit će se do svoje nove rezidencije pješice. Tada će moći najaviti svoje prve predsjedničke odluke.

Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju na kojoj će se prenositi posebna emisija koju će voditi glumac Tom Hanks, dok će se Joe Biden i Kamala Harris javnosti obratiti preko malog ekrana.

Trump neće nazočiti svečanosti

Donald Trump odbio je nazočiti prisezi svojeg nasljednika i time je postao prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. godine koji je prekinuo tradiciju.

“Svima koji su pitali, neću nazočiti svečanosti inauguracije 20. siječnja”, objavio je na Twitteru prije nego mu je zabranjeno korištenje.

Tradicija nalaže da predsjednik u odlasku i njegova prva dama dočekaju novi predsjednički par ujutro na dan prisege i da zajedno dođu na Kapitol. Njegov potpredsjednik Mike Pence bit će nazočan ceremoniji.

Komentari