AUTOMOBIL AUSTRIJSKIH REGISTRACIJA UZNEMIRIO HVAR Unatoč svim ograničenjima, gradonačelnikova obitelj iz Austrije uspjela je doći na otok

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Neke od stanovnika grada Hvara, u kojem dosad nema nijednog potvrđenog slučaja koronavirusa, uznemirila je vijest da se u petak u njihov grad dovezao automobil austrijskih registarskih oznaka. Riječ je, kako su Hvarani javili Jutarnjem listu, o članu najuže obitelji gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka.

Gradonačelnikov stariji brat s obitelji, kako doznaje list od zabrinutih sugovornika, već više od dva desetljeća živi i radi u Austriji.

Nije im jasno kako se u uvjetima strogo ograničenog kretanja, kad kartu za trajekt koji s kopna polovi na neki od otoka mogu kupiti samo oni s otočnom iskaznicom, dakle isključivo oni koji imaju prebivalište na otoku i žive na njemu, gradonačelnikova rodbina iz Austrije mogla ukrcati na trajekt, niti kako ju je lokalna policija pustila da uđe u grad Hvar.

Vijest o dolasku gradonačelnikove obitelji iz Austrije brzo se proširila gradom. Još nekolicina mještana potvrdila je listu da Chevrolet austrijskih oznaka stoji parkiran ispred obiteljske kuće roditelja gradonačelnika Rikarda Novaka. Gradonačelnikova je kuća odmah do roditeljske.



Jutarnji je kontaktirao Novaka, koji je kao nestranački kandidat za gradonačelnika izabran na lokalnim izborima u lipnju 2017. godine.

“Da, stigla je moja nećakinja iz Austrije. Doputovala je sama, nema nikoga s njom. Ona ima prebivalište u Hvaru, uredno je prešla granicu, policija ju je dočekala i dobila je nalog za samoizolaciju, čega se i pridržava.

Nalazi se u svojoj kući, odvojena od svih. Ni ja nemam nikakvog kontakta s njom osim telefonskog. Nema nikakvog razloga ni za strah ni za brigu”, rekao je jučer Novak u telefonskom razgovoru s novinarima lista.

S obzirom na informaciju da njegov brat s obitelji već više do dvadeset godina živi i radi u Austriji, Jutarnji je pitao gradonačelnika gdje živi njegova nećakinja.

“Malo tu, malo u Austriji. Ona je punoljetna odrasla osoba. I moj brat i svi članovi njegove obitelji imaju prebivalište ovdje, u Hvaru”, rekao je gradonačelnik Novak.

Ako jedna obitelj više od dva desetljeća živi i radi u Austriji, postavlja se pitanje može li imati prebivalište u Hvaru, ali odgovor na njega nadilazi akutnu situaciju vezanu uz probleme zabrane kretanja u uvjetima pandemije, piše Jutarnji list.

Ministarstvo vanjskih poslova i Nacionalni krizni stožer uputili su krajem prošlog tjedna poziv hrvatskim državljanima koji trajnije ili privremeno borave u inozemstvu da se suzdrže od putovanja u Hrvatsku za uskrsne blagdane.

Komentari