Autobusni prijevoznici neće krenuti s vožnjama od 11. svibnja: Prijevoz 12 do 15 putnika se ne isplati

Vojko Basic / CROPIX

“Autobusni linijski prijevoznici od 11. svibnja neće krenuti s vožnjama u međužupanijskom prijevozu jer nemaju točne informacije od Nacionalnog stožera, a ni osigurana sredstva financiranja budući da im se prijevoz 12 do 15 putnika ne isplati”, rekao je predsjednik Udruge javnih autobusnih linijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović.

Meštrović ističe da će zbog premalog broja putnika cijene karata porasti i do pet puta jer ako se trošak prijevoza autobusa od 3000 kuna podijeli s 12 putnika, dobiva se cijena putne karte od čak 300 kuna.

“Autobusni prijevoznici nemaju subvenciju od države kao HŽ i ZET da im se plaća po prijeđenom kilometru, bez obzira na broj putnika, a mi se moramo financirati isključivo od prodanih karata i u ovom trenutku kad nema ekonomskog interesa, kad učenici ne idu u školu, kad se umirovljenici ne voze, kad nema studenata, kad ljudi rade od doma nama nije isplativo voziti bez državnih subvencija i ako ovakva situacija potraje mnogi od prijevoznika će otići u stečaj“, rekao je Meštrović za Dnevno.

Dodao je i da su autobusni prijevoznici i prije koronakrize bili nerentabilni jer su uglavnom vozili prema seoskim područjima. Ipak, napominje da bi neki prijevoznici iz straha za očuvanjem kakvog-takvog poslovanja ipak mogli početi s vožnjama od 11. svibnja koje će u startu biti neprofitabilne.


Ističe da su ostali bez sredstava te da bez izravne pomoći države neće moći dalje. „Ako radnik dobije preko 4000 kuna, tri, četiri ili pet puta više košta autobus koji stoji. Dok stojimo mi imamo troškove osiguranja, amortizacije vozila, troškove članarina i parkinga“, pojašnjava Meštrović i dodaje da su trenutni gubici unatoč državnim potporama oko 400 tisuća kuna, a bez njih bili bi oko 600 tisuća kuna. Dodao je da nemaju nikakve rezerve u poduzećima da izdrže takve udare.

Komentari