Austrijanci ogorčeni: Sigurnije je na Krku nego doma

profimedia

Austrijski mediji očekuju u nedjelju velike gužve na graničnim prijelazima sa Slovenijom jer od ponedjeljka svi povratnici s godišnjeg odmora u Hrvatskoj moraju prikazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Tamošnji mediji od jutra savjetuju povratnike s godišnjeg odmora da se oboružaju s puno strpljenja jer se očekuju veće gužve na granici nego jučer.

Kako je u subotu poslijepodne izjavio ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg, upozorenje za putovanja nije čin samovolje već se temelji na preporuci stručnjaka.

U razgovoru za Kronen Zeitung odgovorio je na pitanje zašto je Hrvatska stavljena na listu rizičnih zemalja.



“Preporuka je u ovom slučaju bila da se cijela zemlja stavi na listu jer su ondje Austrijanci mobilni sa svojim automobilima. Svjestan sam da će to otežati situaciju, Hrvatska je prekrasna destinacija za godišnji odmor, ali nažalost virus nije na godišnjem odmoru”, rekao je.

Na pitanje je li bilo moguće staviti parcijalno upozorenje za pojedinu pokrajinu, odgovorio je.

“Tamo gdje je to bilo moguće, tako smo učinili. Primjerice u Španjolskoj, gdje je na snazi upozorenje samo za kontinentalni dio. Balearski otoci, osobito Mallorca je zasad pod velikim upitnikom. Ne isključujem da ćemo upozorenje morati izdati i za njih”, rekao je.

Ministar je naglasio da nema potrebe za dizanjem panike.

“Svi koji su još uvijek u Hrvatskoj trebali bi biti oprezni, držati distancu, izbjegavati gužve i, naravno, pridržavati se higijenskih pravila. U osnovi, vrijedi ono što se primjenjivalo cijelo proljeće i ljeto”.

U reportaži pod naslovom ‘Zabranjena Hrvatska’, turisti bijesni zbog upozorenja:

Austrijski Kleine Zeitung istražio je kako se živi u ‘tipičnoj’ Hrvatskoj u vrijeme korone, posebno u Istri, koja je već dugi niz godina omiljena destinacija stanovnicima Koruške i Štajerske .

Ispitali su i kako se ove godine ljetuje na brojnim otocima u malim hotelima i kampovima. Prenijeli su desetak mišljenja svojih sugrađana koji su ovo ljeto proveli na Jadranu. Većina njih ljutita je na odluku austrijske vlade i poručuju kako su istinski uživali na hrvatskoj obali, prenosi Jutarnji list.

Komentari