Ankica Mamić o Milanovićevoj objavi: Svatko tko vraća narativ ustaša i partizana čini veliku štetu Hrvatskoj kao državi

facebook

Nakon što smo izašli iz ‘karantene’ i malo se prilagodili ‘novom normalnom’ životu prema uputama Nacionalnog stožera, taman kada smo mislili kako je vrijeme za neke nove teme i neke nove probleme s kojima se moramo suočiti, poput neizbježne recesije, potencijalno visoke nezaposlenosti, pitanja koja su ostala otvorena oko pandemije koja je i dalje itekako aktivna, tema ustaša i partizana vratila se u javni prostor u punom obimu.

Zašto nam se opet događa taj već isprani narativ ustaša i partizana iz kojega se ne možemo kao društvo nikako izvući te koliko je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odgovoran za vraćanje teme ustaša u javni prostor, za portal Otvoreno komentira Ankica Mamić.

“Po mom dubokom uvjerenju, svatko tko vraća narativ ustaša i partizana, čak i u dobrim vremenima, a pogotovo u današnjem vremenu, čini veliku štetu Hrvatskoj kao državi. Naša povijest je tim dijelom obilježena i taj dio naše povijesti je postao planetarno poznat, da tako kažem, u velikoj mjeri zato što nismo imali svoju državu, pa je onda umjesto promicanja pune istine o Hrvatskoj, propagandu protiv Hrvatske radila tadašnja jugoslavenska diplomacija”, smatra Mamić.

Mamić objašnjava kako je taj dio povijesti koju Hrvatska nosi ružan, ali kako Hrvatska nije jedina zemlja s tim bremenom. No, jedino se Hrvatska percipira kao fašistička i tu Mamić smatra odgovorom diplomaciju bivše države i njezinu propagandu. Također naglašava pozitivnu ulogu prvog predsjednika Franje Tuđmana i njegove politike pomirbe početkom devedesetih.



“Hrvatska je imala taj ružan dio svoje povijesti. Taj ružan dio povijesti imaju i mnoge druge europske zemlje, poput Francuske, da ne kažem kako se u Italiji rodio fašizam, ili Hitler koji je bio Austrijanac, pa se niti jednu od tih zemalja ne opisuje kao ‘fašističku’ osim Hrvatske. No i mi sami smo puno ‘doprinijeli’, jer smo nejasno komunicirali taj svoj dio povijesti i zapravo predsjednik Tuđman je tu napravio dobru stvar. Tuđman se zalagao za pomirbu i on je na toj pomirbi omogućio Hrvatskoj pobjedu u Domovinskom ratu i stvaranju samostalne države”, govori Mamić.

I dalje postoje ‘dvije Hrvatske’ na ideološki suprotstavljenim stranama koje izvlače taj bolni dio Hrvatske povijesti ne zbog žrtve ili grešaka koje su učinjene, već radi nekakvih interesa.

“Zašto sada nekome ponovo treba taj narativ, ja ne razumijem. Postoje datumi koje obilježavamo i u kada se tih događaja sjećamo i tamo gdje jedan dio Hrvatske vidi isključivo herojske dijelove, ovaj drugi dio vidi isključivo zločine. No nema tu puno suosjećanja prema žrtvama, niti ima puno promišljanja o greškama koje su te politike napravile, već se sve to koristi kako bi se taj narativ ponovo vratio u Hrvatsku”, kaže Mamić.

Mamić ne smatra predsjednika Milanovića toliko odgovornog za vraćanje narativa ustaša u javni prostor, koliko u tome vidi ulogu određenih novinara koji ga provociraju pitanjima. Usprkos svemu, Milanovićevu jučerašnju Facebook objavu o Rimskim ugovorima smatra važnom.

“Mnogi danas i dalje ne razumiju što su značili ‘Rimski ugovori’ i zbog toga je važno podsjetiti se kako je to događaj koji je odrezao ‘cvijet’ Hrvatske, da tako kažem, predavši ga fašistima, kako bi se dobila od njih potpora za stvaranje te tvorevine – NDH, koja se nije mogla nazvati niti državom. Prema tome to je važan povijesni događaj i mnogi u Hrvatskoj i danas ne razumiju njegovo značenje”, smatra Ankica Mamić.

Komentari