Anka Mrak Taritaš: Bespravna gradnja u Hrvatskoj i dalje buja, a obala je najinteresantnija. Gdje je inspekcija?

Marko Todorov / CROPIX

Poznato je da su epidemija koronavirusa i nedavni razorni potres koji je pogodio područje Banovine u drugi plan stavili brojne važne teme. No, posljedice potresa zbog kojeg su dijelovi Petrinje, Gline, Siska i okolnih sela ostali razrušeni pobudila je interes javnosti za teme povezane s gradnjom.

Pa iako je fokus i dalje obnova na područjima pogođenih potresom, ne treba zaboraviti da je Hrvatska ‘boluje’ od još jedne vrste ‘građevinskih bolesti’. Naime, riječ je o bespravnoj gradnji koja u našoj zemlji i dalje buja.

I tijekom te, uglavnom nesretne, 2020. godine pisalo se o brojnim slučajevima bespravne gradnje. Istra, obala Dalmacije i otoci, sve su to područja na kojima se ilegalno gradi. Betoniraju se i zatvaraju plaže, grade kampovi. Načelnik općine Tisno na Murteru, Ivica Klarin, upozoravao je kako je otok devastiran bespravnom gradnjom. Slični slučajevi prijavljeni su u Umagu, Rovinju i na sličnim atraktivnim obalnim lokacijama.

Mrak Taritaš: Inspekcija ne radi svoj posao

“Prema mojim saznanjima, bespravna gradnja u Hrvatskoj i dalje buja”, potvrdila je Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica Glasa i nekadašnja ministrica graditeljstva.



Podsjeća, smisao legalizacije je bio da se sve što je bespravno napravljeno legalizira i da nakon toga inspekcija izađe van, donosi rješenje i jednako tako odmah to uklanja investitor sam ili inspekcija i tada je šteta najmanja.

“Najgore je kada vam se desi da kuća ode pod krov i kada se useli pa to morate iseljavati. To su ružne slike. Inspekcija je morala raditi svoj posao. Prema saznanjima koja imam, a mislim da su točna, od 2018. godine inspekcija uopće nije izlazila na teren. I kada bi netko prijavio bespravnu gradnju, inspekcija nije izašla. Kao saborska zastupnica to sam saborsko pitanje uputila prema inspekciji i nisam dobila nikakav odgovor”, kaže nam Mrak Taritaš.

‘Jesu li namjerno pustili da se bespravno gradi?’

Mrak Taritaš kaže, ne smatra da bi inspekcija trebala ići okolo, rušiti i zastrašivati. Ističe, zna se gdje se u Hrvatskoj bespravno gradi, a inspekcija, kako smatra, ne radi svoj posao.

“Već sigurno od 2016. imam saznanja da ne rade svoj posao jer trebala je biti napravljena e-inspekcija. Možete zakupiti satelit i točno možete vidjeti ako se negdje bespravno gradi. Jer nakon što odradite legalizaciju, vi morate napraviti snažne obrambene linije da vam se ne događa bespravna gradnja. Obala je najinteresantnija, tu nema tajni. Kada na obali nešto napravite, to vam je najveća vrijednost. Kolege koji su saborski zastupnici IDS-a su već tri ili četiri godine upozoravali da im se to događa po Istri te da inspekcija uopće ne izlazi van. To su moja saznanja, nisam obilazila Hrvatsku da sam to gledala jer bi to bilo neprimjereno, no moja su saznanja da bespravna gradnja buja i to je rezultat nerada inspekcije i da resornog ministra i glavnog inspektora to uopće nije zanimalo. Kada bi građani vidjeli da će, čim se počne bespravno graditi, netko donijeti rješenje, ukloniti i za to platiti kaznu, pa neće bespravno graditi. Odnosno to će činiti samo oni koji su jako bezobrazni i bahati, no ne i većina. Ako inspekcije nema, onda je to El dorado. To nema smisla, tako ne upravljate prostorom”, rekla je Mrak Taritaš za Dnevno.

Na pitanje zašto, po njezinom mišljenju, inspekcija ne radi svoj posao, odgovara: “To treba pitati premijera, resorne ministre i glavnog državnog inspektora. Jesu li namjerno pustili da se bespravno gradi?”, pita se Mrak Taritaš.

Komentari