Anja Privara je oboljela od cistične fibroze, osim za zdravlje, traje njezina borba za stavljanje na listu HZZO-a lijeka Kaftrio

facebook

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze nedavno je pokrenula kampanju pod nazivom “Kaftrio – udah života”. Cilj je stavljanje lijekova za cističnu fibrozu proizvođača Vertex Pharamceuticals na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je sredinom travnja ove godine zaprimio svu potrebnu dokumentaciju za uvrštavanje modularne terapije na listu lijekova.

U tome ima veliku ulogu i Đakovčanka Anja Privara, tajnica udruge, koja je i sama oboljela od cistične fibroze. Od te bolesti od djetinjstva boluje i njezin brat.

Na svom Facebook profilu u utorak je objavila kako “Povjerenstvo za lijekove HZZO-a treći put (hej, TREĆI PUT) odlučuje koliko vrijede naši životi. U međuvremenu se jedan mladi život ugasio”.

“Ošamućena lijekovima i s novim modnim dodatkom iz sveg glasa poručujem – NAŠI ŽIVOTI NEMAJU CIJENU!”, napisala je Anja Privara na Facebooku.



Inače, cistična fibroza je nasljedna bolest egzokrinih žlijezda koja je opasna po život. U potpuno razvijenom klasičnom obliku bolesti uočavaju se posljedice gustog, ljepljivog sekreta na svim mjestima gdje ima žlijezda s vanjskim izlučivanjem, a obično se radi o kombinaciji simptoma dišnog sustava, probavnog sustava, reproduktivnog sustava i žlijezda znojnica.

Komentari