Andrej Grubišić: Novi paket Vladinih mjera je korak prema naprijed, ali to i dalje nije ono što će poduzetnike sačuvati od nadolazećeg udara krize i recesije

Vlada je na današnjoj sjednici donijela novi paket ekonomskih mjera težak dodatnih 30 milijardi kuna, kojim bi se trebalo pomoći realnom sektoru da prebrodi krizu i nadolazeću recesiju izazvanu pandemijom COVID-19. Koliko je Vlada poslušala poduzetnike i koliko su mjere dobre, te što zapravo znači sam iznos od sada već 60 milijardi kuna za portal Otvoreno komentira financijski savjetnik Andrej Grubišić.

Odaje se dojam kako su ogromni zahvati u proračunu, a zapravo nisu 

“Ključne su one mjere u kojima se država odriče jednog dijela svojih priljeva u korist privatnog sektora koji puni proračun i direktne isplate iz proračuna u korist privatnog sektora. To je ključno i to je ono što bi trebalo zbrajati kada se govori dobrim mjerama. Onih prvih 30 milijardi se nije odnosilo na to, već se tu radi od oko 6 milijardi kuna odljeva iz proračuna, a sve ostalo je bila neka vrsta dominantnog reprograma kredita i tome slično. Treba biti jasno kako paket mjera od 30 milijardi kuna ne znači kako će država iz proračuna isplatiti 30 milijardi kuna, već se radi o kombinaciji jednoga i drugoga. Često se u javnosti s tim brojevima nabacuje i odaje se dojam kako su to nekakvi ogromni zahvati u proračunu, a zapravo nisu. Da, radi se o 30 milijardi, ali od toga je manji dio odljeva iz proračuna.”, pojašnjava analitičar.

Iako je drugi paket mjera korak u dobrom smjeru, neki problemi su i dalje tu i ovo sigurno neće uspješno zaštiti poduzetnike od krize i recesije koja tek dolazi objašnjava Grubišić.

“Dobro je da se je počelo govoriti o otpisima, odnosno o nula posto poreza. Također dobro je povećanje naknade i da oni koji to primaju ne moraju platiti poreze i doprinose na to.”



“Ali isto tako mora biti jasno što je otpis poreza, kojih poreza i za koji vremenski period. Ono što bi bilo jako korisno, a i znatno bi reduciralo rizik ozbiljnijeg ulaska u probleme, odnosno u dugoročnu recesiju je da se na određeni vremenski period – ja sam predlagao dva mjeseca, za sve sudionike gospodarske aktivnosti porez i davanja po svim osnovama svede na nula posto. To nije napravljeno, prvenstveno nije napravljeno za sve vrste poreza. Poduzetnik i dalje mora platiti PDV, mora platiti trošarinu. To su značajni porezi, samo PDV je jedan od najznačajnijih poreza, ” smatra Grubišić.

Vlada opet diskriminira određene poduzetnike

Također dodaje kako Vlada ovim mjerama ponovo postavlja kriterije i time postavlja prepreke ali i diskriminira određene poduzetnike, te ograničava fleksibilnost koja je potrebna u ovom trenutku.

“Mjere su diskriminatorne, jer nisu primijenjene na cjelokupni privatni sektor, nego je država, arbitrarno kreirala neke kriterije koji su sve samo ne savršeni, a to znači kako sasvim sigurno nekoga zakidaju u odnosu na nekog drugog. Najpoštenije bi bilo da se ide što je moguće šire. Umjesto ovih kriterija koji su propisani, trebalo je primijeniti isti kriterij na sve poslove u privatnom sektoru, a ne samo na neke koji ispunjavaju kriterije. Jer ti kriteriji pada prihoda kako su sada definirani su pojednostavljeno gledanje realnosti.”, tvrdi Grubišić i daje primjer.

“Neki posao sada možda nema pad prihoda, ali će ga imati na tri do šest mjeseci zbog nekog domino efekta, dok s druge strane neki posao sada ima pad prihoda, ali će za tri do šest mjeseci se oporaviti. Dakle mi ne znamo stvarno tko ima kakvu potrebu. Tako da se nije trebalo ići s ovim kriterijima, jer i ti kriteriji kažu kako ovo nije otpis poreza za sve, već ako su prihodi smanjeni 20 posto nema nikakve odgode, tek kada prihodi padnu ispod 20 posto onda se tek omogućavaju neke mjere, s tim da otpis dolazi na red tek kada prihodi padnu ispod 50 posto. Trenutna situacija je nesumnjivo najveća kriza od Domovinskog rata i sada se ne smijemo igrati. Svima sve na nulu kako bi poslovi akumulirali što je moguće više novca, te kako bi bili spremi nositi se sa danjom krizom i recesijom.”

Neke gospodarske grane se preferiraju

Također Grubišić dodaje kako je nije dobro što Vlada preferira neke i bira koje gospodarske grane su vrijedne spašavanja, odnosno koje su ugroženije od drugih i tu se također radi o jednom diskriminatorskom odnosu prema poduzetnicima.

“Problematična je mjera kojom se preferiraju neke ekonomske grane poput turizma i poljoprivrede, to nije pošteno prema drugima, već bi država sve nas trebala tretirati jednako, a ne birati one bitnije i one manje bitnije i to iz dva razloga. Prvo, mi se svi bavimo poslovima s kojima se želimo baviti, nitko nas na to ne tjera. Drugo kada taj posao funkcionira dobro, onda porezni obveznici ne dobivaju nikakvu dobit, ali eventualno sada uz ove mjere kako su propisane, porezni obveznici bi financirali neke druge porezne obveznike prema kriterijima propisanim od strane države. To je diskriminacija i to je nedostatak ovih mjera. No ne treba umanjivati činjenicu kako je napravljen iskorak u odnosu na prvi paket mjera,” zaključuje Andrej Grubišić.

Komentari