Analiza Geološkog instituta: Potres je izazvala aktivacija dva okomita sustava rasjeda; Otkriven i razlog deformacije površine terena

Hrvatski geološki institut izdao je priopćenje u kojem se objašnjava mehanizam nastanka potresa koji posljednjih dana pogađaju središnju Hrvatsku. Prema analizi HGI-a, potrese u okolici Petrinje uzrokovala je aktivacija dva međusobno okomita sustava rasjeda, Pokupskog i Petrinjskog.

Zbog velike količine tako oslobođene energije dolazi i do deformacija tla, poput novootvorenih rupa o kojima proteklih dana izvještavaju mediji. Prema mišljenju autora analize, za dio takvih deformacija odgovorni su loše sanirani rudnici smeđeg ugljena koji su na tom području nekada radili.

“Aktivnu tektoniku čitavog prostora Hrvatske pa tako i šireg epicentralnog područja Pokupsko-Petrinja-Sisak uzrokuje kontinuirano kretanje Jadranske litosferne mikroploče (Adrije) prema sjeveru”, počinju iz HGI-a s prikazom opće situacije. “Zbog toga u gornjim dijelovima Zemljine kore, na kontaktu Dinarida i Panonskog bazena, dolazi do velikih naprezanja. Kad naprezanje dosegne kritičnu razinu, dolazi do (re)aktiviranja pojedinih rasjeda iz tog sustava, odnosno naglog pokretanja kilometarskih blokova kore dimenzija od nekoliko stotina do tisuća kubičnih kilometara, uslijed čega se oslobađa ogromna energija pa nastaju potresi”, nastavljaju.

Križanje dva sutava rasjeda

Prema preliminarnim geološkim analizama stručnjaka s HGI-a, potres koji je pogodio Petrinju i okolicu 28.12.2020. aktivirao je sustav rasjeda u podzemlju šireg područja Siska, Petrinje i Gline, nastavlja se u priopćenju, uz koje je objavljena i karta na kojoj su skicirani problematični rasjedi.



“Razvidno je da se radi o sjecištu uzdužnih i poprečnih rasjeda na pružanje Dinarida. Oba rasjedna sustava sastoje se od više rasjeda s horizontalnim kretanjem krila (strike-slip). Jedan je manje poznati rasjed koji je ovom prigodom označen kao lijevi Petrinjski rasjed, a drugi je poznatiji desni Pokupski rasjed. Takav sustav rasjeda školski je primjer deformacija koje nastaju u stijeni uslijed kompresijskog naprezanja po osi sjever – jug”, nastavlja se u analizi Geološkog instituta.

Oslobođena je velika količina energije

“Zbog velike količine oslobođene energije pri kretanju rasjednih krila, rupture u stijenama manifestirale su se i na površini terena pa na širem epicentralnom području duž rasjednih linija nalazimo razne površinske manifestacije tog kretanja i vibriranja terena: otvorene pukotine i paraklaze, izlijevanje fluida, pješčane vulkane uslijed likvefakcije u porječju Kupe i Save, deformacije površine terena i infrastrukturnih linijskih objekata te brojne druge, za naše prostore dosad neuobičajene pojave, koje mogu uzrokovati i razne naknadne geohazardne događaje”, stoji u priopćenju.

“Dio deformacije površine terena između Petrinje i Gline vjerojatno su posljedica urušavanja podzemnih hodnika rudnika smeđeg ugljena koji su radili u prvoj polovici 20 stoljeća i nisu adekvatno sanirani (zatrpani)”, dodaju iz HGI-a, te napominju kako će više podataka o aktiviranom sustavu rasjeda biti dostupno po završetku terenskih istraživanja njihovih timova, stoji u priopćenju Hrvatskog geološkog instituta koje potpisuje znanstveni savjetnik HGI, dr. sc. Tvrtko Korbar.

Komentari